Vijf vragen aan

Peter van Vught over zijn platenlabel Darling Records

14 april 2023, Martijn Tulp, 2 minuten

Peter van Vught (39) is al jaren een van de drijvende krachten achter de Amsterdamse queerscene: zo was hij al betrokken bij evenementen als Milkshake en Superball en organiseert hij zijn eigen feest: Sweetie Darling. Onlangs startte hij zijn eigen muzieklabel. 

1) Je hebt een muzieklabel! Hoe is dat gekomen?
“Ik werk al een jaar aan het nummer ‘It’s Raining Men! Them! Femme!’. Sinds november heb ik contact met platen- maatschappij Sony, daar waren ze erg enthousiast over het concept. In plaats van het nummer onder te brengen bij een van hun bestaande labels, stelden ze voor om samen met mij een nieuw, queerlabel te starten: Darling Records. Die had ik niet aan zien komen! Maar ik vind het helemaal te gek.”

2) Hoe gaat dat label creatief ingevuld worden?
“Ik ga zelf nummers op het label uitbrengen, maar we gaan zéker ook op zoek naar artiesten die bij het label passen, die een visie hebben over wie ze zijn en wat ze willen doen. Dat hoeft niet alleen popmuziek te zijn, helemaal niet juist. Het hele plaatje moet passen. Ik heb al flink wat ideeën over artiesten waar ik iets mee wil doen. Ik ben in het uitgaansleven begonnen, het zit in mijn DNA om te zoeken naar nieuw talent. Van dragqueens en vocalisten tot dansers en dj's. Dat kan ik nu in de vorm van een muzieklabel voortzetten. Het kunnen gevestigde namen zijn, maar ook zeker nieuw talent.”

“Zoeken naar nieuw talent zit in mijn DNA”

3) Vind je dat grote platenlabels meer aan queer representatie zouden moeten doen?
“Zeker. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen denken: waarom moet er - létterlijk - weer een queerlabel op een platenlabel geplakt worden? Maar het komt nog steeds voor dat bij sommige grotere platenmaatschappijen artiesten niet zichzelf kunnen zijn en hun geadviseerd wordt hun geaardheid voor zich te houden. Op dit label willen we juist authentieke artiesten die trots zijn op wie ze zijn, en dat ook uit willen dragen.”

4) Wat kunnen we hierna van je verwachten?
“Ik wil veel meer gaan doen met het ‘Darling’ merk: als dj Darling Peter, met de Sweetie Darling-feesten en nu met het label Darling Records. Daar wil ik me op focussen, door meer muziek te maken, de feesten in Amsterdam te blijven organiseren en waar- schijnlijk binnenkort ook in Barcelona. Volgend jaar wil ik graag een tour doen met het feest en de artiesten van het label, en stages hosten op festivals in binnen- en buitenland. Ik woon nu in Barcelona, maar ik ben zéker nog maandelijks in Amsterdam.”

5) We zijn best jaloers hoor, dat je naar Barcelona verhuisd bent! Blijf je daar permanent?
“Ja, ik hou van Amsterdam, maar ik heb echt the best of both worlds nu. Als we iets van covid hebben geleerd, is het dat we prima via Zoom afspraken kunnen doen. We hoeven niet meer allemaal in dezelfde kamer te zijn. Ik word er heel gelukkig van om 's ochtends wakker te worden, naar het strand te fietsen, daar een duik te nemen, dan een koffietje te drinken en mijn dag te beginnen. De zon maakt me vrolijk. Daarnaast is het interessant om hier de queergemeenschap en het nachtleven te ontdekken. Ik voel me als herboren.”

‘It’s raining men! Them! Femme!’ is nu te beluisteren via Spotify.

Beeld: Cyriel Jacobs

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau