Muziek

Wouter Hamels nieuwste album ‘Little Torch’ is een jazzy sprookje

Kom naar de albumpresentatie op 23 of 29 november

17 november 2022, Winq redactie, 2 minuten

Voor zijn zevende studioalbum Little Torch werkte Wouter Hamel samen met zangeres/producer Lilian Hak. Het resultaat? Jazzy, filmisch klinkende pop met een vleugje film noir suspense. Op 23 en 29 november presenteren Hamel en Hak hun nieuwe muziek in Amsterdam en Nijmegen.

Naast heartbreaks en breakups, in het verleden dankbare onderwerpen voor Hamels albums, nam hij voor de nummers op ‘Little Torch’ meer ruimte om zijn fantasie aan te spreken. “Ik bedacht een verhaal over een zeemeermin in een vuurtoren en vanaf dat moment was er een bron aangeboord vol betoverende fantasie. Een ontsnapping op de rug van een dolfijn, een avontuur tussen de reuzen, ineens was the sky the limit. Ik kon liedjes laten plaatsvinden in een jazz bar in New Orleans of in het Belvedere paleis in Wenen.”

THUISSTUDIO

In plaats van te kiezen voor een conventionele studio, besloten Hak en Hamel om het album op te nemen bij elkaar thuis. De ongedwongen setting vormt een bijzonder contrast met de barokke sfeer van de liedjes die het tweetal schreef. Samples van blazers en strijkers scheppen zowel een sprookjesachtige, orkestrale grootsheid als een minimale, mysterieuze sound.

ZACHTER DAN OOIT

“We hielden tijdens het schrijfproces vast aan het idee om Wouters stem echt te laten verleiden”, aldus Hak. Niet voor niets delen ze een voorliefde voor de Amerikaanse torch song-zangeres Julie London. “Wouter zingt zachter dan ooit op deze nummers, veel intiemer. Ik ken Wouter nog van school, dus ik ging weer naar zijn albums luisteren. En toen dacht ik: zijn stem is gewoon héél mooi. Volgens mij moeten we de simpelheid en puurheid opzoeken.”

ALBUMPRESENTATIE

Eind november presenteert Wouter zijn nieuwe repertoire in het Amsterdamse Concertgebouw en de Vereeniging in Nijmegen. Op het podium wordt hij bijgestaan door zijn vaste toetsenist Thierry Castel, bassist Sven Happel, drummer Mark van Kersbergen, violiste Yanna Pelser en speciale gast Lilian Hak.

Een uitgebreide Nederlandse theatertour volgt van maart t/m mei 2023.

Beeld: Pierre Berthier

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau