In 2013 voerde Rusland wetgeving in om kinderen te ‘beschermen’ tegen lhbtq-gerelateerde uitingen, omdat die volgens de overheid in strijd zouden zijn met de Russische traditionele familiewaarden. Materiaal dat werd beschouwd als ‘promotie’ van homoseksualiteit onder kinderen en jongeren, werd verbannen en bestraft met een boete.

Ook geen openstelling huwelijk

In juli kwamen de eerste voorstellen naar buiten om de wetgeving uit te breiden naar volwassenen. Tegelijkertijd zei het Russische parlementslid Vyacheslav Volodin dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht er nooit zal komen. “Eisen om het huwelijk open te stellen, behoren tot het verleden. En pogingen om buitenlandse waarden op te leggen aan onze samenleving, zijn mislukt.”

De wet moet nog worden goedgekeurd door het Russische hogerhuis en vervolgens ondertekend door president Poetin voordat deze definitief wordt doorgevoerd.

Fikse boetes

Wat betekent de nieuwe anti-homowetgeving in de praktijk? Wanneer een particulier iemand een lhbtq-gerelateerde uiting in het openbaar laat zien, krijgt die een boete van 400.000 roebel, omgerekend zo’n 6.350 euro. Wanneer een organisatie iets dergelijks doet, kost dat 5 miljoen roebel, bijna 80.0000 euro.

Wanneer een buitenlander een dergelijke uiting doet, kan dit betekenen dat die het land wordt uitgezet.

TikTok

De bestaande wetgeving wordt nu al regelmatig ingezet als pressiemiddel. Zo kreeg TikTok in oktober een boete omdat het streamingplatform content liet zien die in strijd was met de huidige anti-homowetgeving. Eerder werd de lhbtq-nieuwssite Gay.ru al uit de lucht gehaald.

Bron: Attitude / Coverbeeld: Istock