De film Maurice uit 1987 is uitgegroeid tot een regelrechte klassieker. Te zien is hoe Hugh Grant en James Wilby om elkaar heen draaien. Maurice Hall (een rol van Wilby) leert al op zijn veertiende dat hij is voorbestemd om later te huwen met een degelijke vrouw en een gezin te stichten. Hall groeit op in het edwardiaanse Engeland, het tijdperk vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Als hij naar Cambridge gaat, worstelt Maurice al met zijn homoseksuele gevoelens en weet hij dat nooit zal kunnen voldoen aan het ideaal van een huwelijk en een gezinnetje. Op Cambridge raakt hij bevriend met de homoseksuele Clive Durham (gespeeld door Grant) en geeft hij eindelijk toe aan zijn gevoelens.

Beide jongens krijgen een relatie die echter geheim moet blijven voor de buitenwereld. In die jaren is homoseksualiteit in Engeland niet alleen sociaal niet geaccepteerd, het is verboden en kan zelfs worden bestraft met dwangarbeid. Hoe dit afloopt? Min of meer goed dus, want anders hadden we de film hier niet genoemd.

Rainbows Mood

Maurice is namelijk een van de films die voorkomt in het lijstje van Rainbows Mood, een queer filmkanaal op YouTube. Die stelden een top tien samen van gay-films die goed aflopen. Bekijk hier de video en doe inspiratie op om de donkere decemberavonden vrolijk door te komen.