“My name is Percy. Color me gay. These are my accessories, color them pretty.” Dat zijn de eerste woorden die je leest in The Gay Coloring Book, een kleurboek dat in 1964 is verschenen en nu opduikt via de verzamelwebsite Houstonlgbthistory.org.

Maak kennis met Percy

In een video is te zien hoe iemand – vrij amateuristisch, dat wel – door het kleurboek bladert en allerlei scènes laat zien uit de Amerikaanse lhbtq-scene in de jaren zestig. Om te beginnen het appartement van Percy, met oranje gordijnen, een perzikkleurige lamp, een kerskleurig tapijt en nog meer ‘fruitige’ kleuren.

Bij een groep ‘sisters’ staat: “Color them mad”, gevolgd door een aantal ‘aunties’: “Color them elegant.” Het valt de verteller op dat iedereen een behoorlijke ‘bulge’ heeft en dat er sprake is van een hoop ‘sassiness’.

Color it cruisy

Even verderop zien we Percy’s favoriete bar, Mary’s genaamd. “Color it cruisy”, staat erbij. Grappig om te zien: er staat een rij voor de heren-wc terwijl de dames-wc al jaren niet gebruikt lijkt: de deur hangt uit de sponning en er zijn spinnenwebben te zien.

Door naar het park. “This is another hangout. Color it dangerous.” Op een bankje zit iemand wijdbeens te roken in een bloemetjesshirt terwijl een ander hem recht in zijn kruis kijkt. Rechts in de hoek staan twee mannen iets te doen in de bosjes.

Badhuis

Ook leuk is de pagina met het badhuis, waar een wolk stoom het zicht onttrekt aan wat er gebeurt: iemand zit op zijn knieën voor een man met een verrukt gezicht. Verder komen er nog een aantal vrienden van Percy voorbij, van wie er eentje ‘rough’ is en een ander op Rock Hudson lijkt.

In dik vijf minuten leidt de verteller je door het kleurboek, gevolgd door een aantal advertenties voor The Gay Coloring Book. Zou het boek nog te koop zijn? Op Ebay in ieder geval niet