Reizen

5 x de koning te rijk

Een reis langs Europese droompaleizen

Leestijd: < 1 min

Gemakkelijk was het leven van deze kings en queens allerminst, maar geschiedenis schreven ze stuk voor stuk. We maken een reis langs de meest indrukwekkende paleizen van Europa.

1) Een tragisch sprookje

Slot Neuschwan­stein, Duitsland
Het is gigantisch groot, trekt miljoenen bezoekers per jaar en was dé inspiratiebron voor de residentie van een van de bekendste Disneyprinsessen. Walt liet zich voor zijn versie van Doornroosjes kasteel rijkelijk inspireren door Slot Neuschwanstein. Het gigantische kasteel werd gebouwd voor Lodewijk II van Beieren. Een bijzonder figuur die er zo’n buitensporig uitgavenpatroon op nahield dat hij door zijn regering gevangen werd gezet. Uiteindelijk heeft hij slechts 186 dagen van zijn creatie kunnen genieten. Daarna verdronk hij namelijk. Geen gezellige geschiedenis, toch blijft het kasteel een must-see tijdens een bezoek aan het zuiden van Duitsland.

Slot Neuschwan­stein
Slot Neuschwan­stein. Foto: Gilbert Bogaert via Unsplash

2) Sisi that palace 

Schloss Schönbrunn, Wenen
Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren – Sisi voor intimi – beschikte als de grote keizerin van Oostenrijk en Hongarije over menig paleis. Ze groeide op in residenties in het zuiden van Duitsland die voor een deel nog te bezoeken zijn. Later woonde de keizerin met hubby Franz-Karl in Oostenrijk, Hongarije én Griekenland. Die paleizen zijn inmiddels zó commercieel uitgemolken, dat je er struikelt over de Sisi-prullaria. Zo is er in Wenen zelfs een complete Sisi-tour waarmee je in één dag al haar paleizen en themamusea van de stad bezoekt. Hoogtepunt? Schloss Schönbrunn, zonder twijfel. Met ruim 1441 kamers is dit paleis een van de best bezochte toeristische attracties van Wenen.

Schloss Schönbrunn
Schloss Schönbrunn. Foto: Kultur- und Betriebsges m.b.h., Severin Wurnig

3) Meet-and-greet met Charles

Buckingham Palace, Verenigd Koninkrijk
Eén kasteel mag absoluut niet ontbreken in dit overzicht: dat van Charles, regerend koning van het Verenigd Koninkrijk. Hij woont er nog niet, het was natuurlijk lange tijd de woning van zijn moeder Elizabeth. Het paleis telt 650 kamers, waarvan de pas overleden koningin Elizabeth er enkele gebruikte op één verdieping. De koningin was overigens nooit alleen in het gebouw. Er loopt namelijk zo’n 800 man (!) personeel door de gangen van Buckingham Palace. Waaronder een klokkenmaker en iemand die de open haard onderhoudt. Daarnaast kreeg ze jaarlijks bezoek van ruim 50.000 mensen tijdens diners, tuinfeesten en recepties. Zelf een bezoekje brengen aan het Britse paleis? Dat kan van juli tot oktober. 

Buckingham Palace
Buckingham Palace. Foto: Ferdinand Stöhr via Unsplash

Slot Neuschwanstein was dé inspiratiebron voor de residentie van een van de bekendste Disneyprinsessen.

4) Paleis van een zonnekind

Kasteel van Versailles, Frankrijk
Filips van Orléans werd in 1640 geboren als het jongere broertje van Lodewijk XIV. Het gerucht gaat dat de Zonnekoning hem als bedreiging voor de troon zag en hem daarom zo vrouwelijk mogelijk liet opvoeden, met grote jurken en hakken zo hoog als stelten. Hij woonde in de zuidelijke vleugel van het Kasteel van Versailles, nog altijd een van de meest bezochte attracties van Frankrijk én een van de grootste kastelen ter wereld. Hoogtepunt: de Spiegelzaal, waar grote feesten van Filips’ achterkleinkind Marie Antoinette gevierd werden.

Kasteel van Versailles
Kasteel van Versailles. Foto: Thomas Garnier

5) Royal met een vluchtverleden

Huis Doorn, Nederland
Je kunt natuurlijk een rondje Amsterdamse grachten doen om de huidige prinses van Nederland én nichtje gravinfluencer Eloise te spotten in hun studentenkamers. Iets minder stalkerig is het om een écht Nederlands paleis te bezoeken. Keuze zat, zoals het Paleis op de Dam in Amsterdam, Paleis Noordeinde in Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn. Echt speciaal is Huis Doorn, de residentie van de laatste Duitse keizer. Wilhelm II woonde er 21 jaar nadat hij na de Eerste Wereldoorlog werd afgezet. Goed bepakt reisde hij met 59 treinwagons naar Nederland, waar hij als koninklijke vluchteling asiel kreeg. Het kleine landhuis staat bol van de meubels uit zijn voormalige paleizen. Bomen vind je er overigens niet: houthakken was zijn grootste hobby.

Huis Doorn
Huis Doorn.
Powered by Labrador CMS