Schrijf een brief en help trans vrouwen Yren en Mariana uit Paraguay

Amnesty Write for Rights

09 december 2022, Roel Janssen, 1 minuut

Voor het tiende jaar op rij organiseert Amnesty International de schrijfactie Write for Rights, waarbij honderdduizenden mensen uit de hele wereld brieven schrijven voor mensen in nood. Ook jij kunt helpen met een brief, bijvoorbeeld voor trans vrouwen Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay.

Brieven schrijven om levens te redden, daar draait het om bij de Write for Rights-actie van Amnesty. En met succes: zo werden een aantal jaren geleden de queer demonstranten Melike Balkan en Özgür Gür vrijgelaten uit de gevangenis, nadat ze in Turkije werden vastgehouden.

Andere succesverhalen van de brievenactie: Paing Phyo Min zat gevangen in Myanmar voor het voordragen van een gedicht, Germain Rukuki werd als ngo-medewerker gearresteerd in Burundi, en de 16-jarige Moses Akatugba werd in Nigeria ter dood veroordeeld. Zij zijn inmiddels allemaal vrij, mede dankzij de brieven van honderdduizenden mensen wereldwijd. 

Het recht op demonstratie

Dit jaar is het thema van de Write for Rights-actie ‘het recht op demonstratie’. Amnesty International roept zo veel mogelijk Nederlanders op om een brief te schrijven voor tien gevallen waarin het demonstratierecht mensen op een of andere wijze is ontzegd. Allemaal met zeer ernstige gevolgen, zoals onrechtmatige gevangenschap, vervolging, discriminatie en levensbedreiging.  

Twee van de mensen voor wie de actie zich dit jaar inzet zijn Yren Rotela en Mariana Sepúlveda: twee trans vrouwen uit Paraguay die hun naam niet wettelijk kunnen veranderen. Ook krijgen zij geen identiteitspapieren met hun genderidentiteit. Door de belemmerende regelgeving kunnen zij geen diploma’s krijgen op de naam die ze gekozen hebben; dit maakt het vinden van een baan moeilijk. Trans personen worden in Paraguay gediscrimineerd. De autoriteiten proberen deze gemeenschap onzichtbaar te maken. Protesten van trans groepen worden vaak verboden.

Met een brief roep je de autoriteiten van Paraguay op om de identiteit van trans mensen wettelijk te erkennen, zodat ze hun rechten kunnen uitoefenen. 

Kijk hoe jij mee kunt doen aan de actie op writeforrights.nl

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau