Op zaterdag 3 juni is de aftrap met een knallend eendaags festival met uitzicht op de iconische Erasmusbrug vanaf het Willemsplein. Het Rotterdam Pride Festival, dat vorig jaar 30.000 bezoekers trok, belooft dit jaar wederom een uitgebreid dagprogramma met artiesten, dans optredens en djs, wat van start zal gaan na de pride march die georganiseerd wordt door COC en OutinRotterdam.

Programma en evenementen 1 t/m 11 juni 

In de pride week organiseert Rotterdam Pride naast een festival ook standaard de Rotterdam Pride Conference en meerdere community events. Daarnaast zijn er andere partijen die nog meer culturele, inhoudelijke en sportieve onderdelen toevoegen aan de agenda en het algehele programma. 

“Dit jaar is extra bijzonder, omdat het onze tiende editie van Rotterdam Pride is. Daarom gaan we alles uit de kast trekken om er een groot feest van te maken. Het festival op 3 juni is zeker een hoogtepunt, maar het debat tijdens de conferentie over inhoudelijke thema’s die spelen in onze gemeenschap is net zo belangrijk. Pride is en blijft een protest zolang we nog niet allemaal gelijk zijn en geaccepteerd worden. Zo zijn er drie weken geleden nog doden gevallen bij een schietpartij in een queer club in Colorado, Amerika. Dat breekt ons hart.” - Bey Cil, Voorzitter  

Juni internationale pride maand 

Rotterdam Pride wordt sinds vorig jaar in juni georganiseerd, in plaats van september. “Er zijn hier meerdere redenen voor”, zegt voorzitter Bey Cil. “Een plek bemachtigen op de nu al overvolle festivalkalender is voor iedereen een grote puzzel en wij hebben geen controle op de uiteindelijke gunning van een datum. Daar tegenover staat wel dat juni de internationale pride month is en het relevant is om in die maand een Pride te organiseren.” Dat Rotterdam Pride toevalligerwijs dit jaar samenvalt met de Utrecht Canal Pride vindt de organisatie vervelend, maar brengt ook kansen. “We hopen desondanks dat beide prachtige evenementen elkaar kunnen versterken. Zo zou ik het mooi vinden als er een regenboogtrein tussen Rotterdam en Utrecht pendelt die dag.”, aldus Cil. 

Over Stichting Rotterdam Pride

Rotterdam Pride fungeert als paraplu-organisatie die de activiteiten van de verschillende organisaties en ondernemingen tijdens de Rotterdam Pride bundelt en communiceert.

Het gevarieerde programma is samengesteld uit activiteiten die door Rotterdam Pride, culturele partners en horecapartners in de stad worden georganiseerd.

Coverbeeld: Istock