Pink planner

Dit zijn dé grote roze evenementen van 2023

Ook zo'n zin in een feestje?

01 januari 2023, Winq redactie, 3 minuten

Het belooft weer een jaar vol prachtige 'roze' evenementen te worden! Denk naast Prides ook aan meerdaagse- en outdoorevenementen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt.

2 - 10 juni: ZaanPride 2023

Onder het motto 'Ieder huisje heeft z'n kleurtje' zijn de wereldberoemde Zaanse huizen in de kleuren van de regenboog gehuld. Of ze ook écht een nieuw kleurtje krijgen, dat weten we nog niet. Dit staat namelijk tot nu toe slechts op de vrolijke poster van de aankondiging van ZaanPride en de Zaanse Regenwoogweek. Van 2 tot 10 juni in Zaanstad. 
Meer info: zaanpride.nl

3 t/m 30 juni: Pride Nunspeet

De eerste Pride Nunspeet is een feit. Voor het eerst organiseert True Colors allerlei activiteiten onder deze naam, vanaf zaterdag 3 juni in de Pride-maand. Met op dinsdag 6 juni een Pride Bingo in Dorpsherberg de Roskam en als afsluiting een spectaculaire DragBingo met queen V E N O M. 
Meer info: truecolorsnunspeet.nl

10 juni: Pride Walk Eindhoven

Dit jaar wordt voor de eerste keer een Pride Walk in Eindhoven georganiseerd. De feestelijke en demostratieve stoet vraagt aandacht voor meer acceptatie en zichtbaarheid van de lhbtq-gemeenschap en is onderdeel van de Pride-maand die Queer 040 in het leven heeft geroepen. 
Meer info: www.pridemaandeindhoven.nl

11 juni: Tropikali

Het openminded festival van de organisatoren van het relaxte Vondelparkfeest Rosario en het opzwepende Kalinichta is ook in 2023 van de partij. Op 11 juni kun jij de hele dag kunt dansen, flirten en chillen op muziek uit alle hoeken van de wereld.
Meer info: tropikali.nl

17 juni: Roze Zaterdag Goes

Ruim 15.000 mensen uit het hele land komen samen tijdens Roze Zaterdag. Dit jaar kleur de Zeeuwse stad Goes roze met tal van culturele activiteiten en evenementen.
Meer info: rozezaterdag.nl

29 en 30 juli: Milkshake Festival

Op Milkshake hoeft niets, maar mag alles. Het leven is een feest dankzij de grote diversiteit aan huidskleuren, seksuele voorkeuren en verschijningsvormen. Dik, dun, klein, groot, homo, hetero, trans, travo, zwart, wit, pimpelpaars: iedereen viert Milkshake samen.
Meer info: milkshakefestival.com

9 - 16 juli: The Cruise

Duizenden queers uit heel de wereld op één boot: dat wordt een feestje. The Cruise van La Demence doet dit jaar Griekenland, Malta en Italië aan. 
Meer info: the-cruise.eu

19 juli: Roze Woensdag

Iedere derde woensdag van juli is Nijmegen dé roze regenboogstad van Nederland, want dan is het tijd voor Roze Woensdag! Met circa 300.000 bezoekers per jaar is het naast Pride Amsterdam en Roze Maandag één van de grootste lhbtq evenementen van het land. Het doel van Stichting Roze Woensdag is het creëren van zichtbaarheid voor de lhbtq gemeenschap en het bevorderen van het acceptatie, het hele jaar door.
Meer info: rozewoensdag.nl

24 juli: Roze Maandag Tilburg

Het hele jaar verkondigt Stichting Roze Maandag de boodschap voor acceptatie en diversiteit, met als hoogtepunt de Roze Maandag zelf. Dan is iedereen welkom in Tilburg om gelijkwaardigheid en acceptatie te vieren en zet heel Tilburg een roze bril op, om de wereld een beetje mooier te maken.
Meer info: rozemaandag.nl

26 - 29 juli: EuroGames Bern

Vorig jaar mocht Nijmegen de EuroGames organiseren, dit jaar is het de beurt aan het Zwitserse Bern. Sporters uit heel Europa nemen het tegen elkaar op tijdens de Gay Olympics met meer dan 25 disciplines. 
Meer info: eurogames2023.ch

22 juli - 6 augustus: Pride Amsterdam

Twee weken feest in Amsterdam tijdens Amsterdam Pride. Met meer dan 300 activiteiten de grootste en meest bezochte pride van ons land. Er staan activiteiten als een Pride Walk, straatfeesten, een Open Air Cinema, de botenparade en een Closing Party op het programma. Later meer.
Meer info: pride.amsterdam

8 - 13 augustus: Antwerp Pride

Tijd voor de zestiende editie! Groots zoals voorheen: Antwerp Pride. Zoals altijd het weekend na de Amsterdamse Pride. Wat er allemaal gaat gebeuren is nog niet bekend, maar op 12 augustus is er steevast een grote pride parade door de hele stad. Later meer. 
Meer info: antwerppride.com

18 - 19 augustus: Pride Groningen

Vorig jaar vond in 'Groot Loug' de eerste editie plaats van Pride Groningen, met bijna 8000 bezoekers. In de derde week van augustus keert het evenement terug met lezingen, exposities, (after)party's, een Pride Hotel, een opblaasbare roze trouwkerk en een Pride Walk. 
Meer info: pridegroningen.nl

27 augustus: Superflirt Festival

There's a new festival in town! Op zondag 27 augustus vindt op het terrein van Kaap Amsterdam de eerste editie plaats van Superflirt Festival. Met maar liefst zeven stages van uiteenlopende labels. Van house, techno en circuit tot disco, bal en pop. Oprichter Martijn van Veen: "We gaan samen met de beste party-labels van dit moment iets positiefs neerzetten. We stappen over verschillen heen en gaan juist vanuit onze verbinding een geweldige ervaring voor onze bezoekers creëren.”
Meer info: superflirtfestival.nl

7 - 17 september: EuroPride in Valletta

Dit jaar vindt EuroPride plaats in Valletta, de hoofdstad van Malta. Op zaterdag 16 september vindt er een grote pride parade plaats door de stad, met aanvullend een groot concert waar je uiteraard optredens van zowel bekende Drag, als bekende Songfestival coryfeeën kunt verwachten.
Meer info: europride2023.mt

Meer info over andere evenementen wordt toegevoegd wanneer deze beschikbaar is.

Deze evenementen vinden in 2024 ongetwijfeld weer plaats, maar nieuwe data zijn nog niet bekend:

Maart: Darklands Fetish Festival Antwerpen 

Fans van leer en rubber komen aan hun trekken tijdens Darklands Fetish Festival in Antwerpen. Dit jaar met niet twee, maar drie stages. 
Meer info: darklands.be

Maart: Roze Filmdagen

Het witte doek van Het Ketelhuis kleurt dit voorjaar weer roze. De Roze Filmdagen, hét cinematografische diversiteitsevenement van het jaar, vertoont elf dagen lang de beste internationale lhbtq films. Dat zijn veel films die nooit in Nederland vertoond zijn. Met de unieke programmering vol herkenning en erkenning heeft het festival een uitstekende reputatie. De Roze Filmdagen brengt met ruim 140 titels alle aspecten van kwaliteitsvolle lhbtq cinema onder de aandacht.
Meer info: rozefilmdagen.nl

Mei: Winq Diversity Awards

Op woensdag 10 mei 2023 rijken we voor de vijfde keer de Winq Diversity Awards uit! Welke persoon of organisatie die zich inzet voor de Nederlandse queergemeenschap verdient volgens jou een award? Laat het ons weten en maak kans op twee gratis tickets voor de awardshow.
Meer info: winq.nl

Mei: Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Voor het eerst wordt in Den Bosch een festival georganiseerd dat zich richt op de queer community. Van vrijdag 12 tot zondag 14 mei vindt in de Verkadefabriek het Queer Arts Festival plaats. Drie dagen vol queer kunst, in de breedste zin van het woord: van hokjes doorbrekend theater, queer films en een kleurrijke expositie tot een clubavond met dragkings en -queens. Dit festijn wordt georganiseerd in samenwerking met het Bossche queer arts platform Trek Iets Leuks Uit.
Meer info: verkadefabriek.nl

Mei: The Belgian Pride

The Belgian Pride staat in het teken van lhbtq rechten, inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Meer informatie volgt binnenkort. 
Meer info: pride.be

Mei: Rainbow Collective Festival

Met een kleurrijk programma voor jong en oud vraagt het splinternieuwe Rainbow Collective Festival in Nijmegen aandacht voor de lhbtiqa+ emancipatie in Nederland. Het them: 'De Stand van ons Regenboogland'. Het programma varieert van stadswandelingen door de oudste regenboogstad van Nederland tot filmvertoningen, (theater)voorstellingen en een afterparty.
Meer info: rainbowcollectivefestival.nl

Juni: Utrecht Pride

Op zaterdag 3 juni viert Utrecht de vijfde editie van de botenparade door de Utrechtse binnenstad. Na twee jaar van afwezigheid bezochten afgelopen juni tienduizenden bezoekers de botenparade met maar liefst 50 boten. Organisaties kunnen zich inschrijven via de website van Utrecht Pride om mee te varen. De organisatie van Utrecht Pride verwacht een recordaantal inschrijven voor deze editie. 

Juni: Rotterdam Pride

In 2022 vond Roze Zaterdag plaats tijdens Rotterdam Pride, dit jaar een jubileumeditie in de havenstad. Rotterdam Pride wordt alweer voor de tiende keer georganiseerd. "Extra bijzonder", volgens Bey Cil, voorzitter van Rotterdam Pride. "We gaan alles uit de kast trekken om er een groot feest van te maken." Met op 3 juni een groot eendaags festival op het Willemsplein. Verder zijn er de hele week debatten en interessante bijeenkomsten. 
Meer info: rotterdam-pride.com

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau