happy couple

“Na onze eerste zoen reed de verhuiswagen voor – lekker stereotiep lesbisch”

Roxanne en Maartje over hun relatie en queer kerstfilms

Maartje Hensen (links) en Roxanne Weijer
Leestijd: 5 min

Geheel in lijn met het lesbische stereotype trokken Roxanne Weijer (zij/haar, 29, rechts) en Maartje Hensen (zij/hen, 27, links) na de eerste zoen bij elkaar in. Vervolgens reisden ze drie zomers en winters de hele wereld over, maar inmiddels vieren ze de feestdagen weer thuis in Amsterdam. Het liefst met een queer kerstfilm erbij. “The cheesier, the better.”

Maartje: “We leerden elkaar kennen bij de bioscoop waar we beiden werkten.”
Roxanne: “Tijdens het popcorn scheppen en kaartjesscheuren. Dat is nu tien jaar geleden.”
M: “Het was absoluut geen liefde op het eerste gezicht. Pas nadat we al een jaar bevriend waren dacht ik ineens: oe, volgens mij voel ik iets meer voor Rox.”
R: “Ik was me er toen nog niet van bewust dat ik ook op vrouwen val.”
M: “Terwijl ze allemaal lesbische klassiekers in haar dvd-kast had staan.”
R: “Kiss Me, Imagine Me & You. Als ik terugkijk, denk ik: hoe kan ik het nou níét door hebben gehad?”
M: “Ik had destijds nog een vriend en ik voel me ook aangetrokken tot mannen, dus dacht daarmee dat ik wel hetero moest zijn. Tot ik bij mijn studentenvereniging een paar biseksuele mensen ontmoette. Ik had wel lesbische tantes, maar dat er meer was dan de hokjes hetero en homo, daar had ik nooit bij stilgestaan. Die biseksuele studenten lieten me zien dat ik me niet hoefde te laten definiëren door de hokjes die anderen voor mij hadden bedacht. Ik vertelde Rox hierover en zo zijn we er beiden meer over na gaan denken.”

de verhuiswagen

R: “Onze eerste zoen vond plaats tijdens een spelletje met vrienden, we hadden allebei een flinke slok op.”
M: “Ons werd beloofd dat als wij met elkaar zouden zoenen, onze buurjongens dat ook zouden doen. ‘Dat wil ik weleens zien’, zei ik. Boeide me natuurlijk helemaal niets, maar het was de ideale kans om Rox op haar bek te pakken.”
R: “Ze ging er vol voor, met tong en al. Ik wist niet wat me overkwam.”
M: “Het was een beetje eenrichtingsverkeer.”
R: “Sinds de échte eerste zoen, een paar weken later, zijn we onafscheidelijk.”
M: “Ongeveer tegelijkertijd kwam de verhuiswagen voorrijden – lekker stereotiepe lesbisch van ons. Het was een beetje bizarre timing. Voordat we zoenden was het plan al dat ik – als vriend – een half jaar bij Rox thuis zou overbruggen voor ik een half jaar in Amerika ging studeren, om zo een beetje geld te besparen.”

“we hebben mensen uitgenodigd via instagram deel te zijn van ons leven”

verliefde nomaden

R: “Toen Maartje terugkwam hebben we nagenoeg al onze spullen verkocht en zijn we samen de wereld rond gaan reizen.”
M: “We dachten een half jaar, misschien een jaar weg te blijven.”
R: “Het werden er drie. We veranderden in een soort nomaden. Onderweg werd het zelfs ons werk.”
M: “We begonnen een Instagramaccount en blog waarop we onze reiservaringen bijhielden en dat begon zo goed te lopen dat we er op een gegeven moment geld aan verdienden waarmee we verder konden reizen.”
R: “We waren in eerste instantie niet van plan onszelf zo prominent in beeld te brengen in onze posts. We wilden sprookjes en volksverhalen van over de hele wereld delen; vandaar de naam van ons account, Once Upon a Journey. Gaandeweg werden we steeds opener over het feit dat we een koppel zijn en dat sloeg erg aan.”
M: “We begonnen veel vragen te krijgen van andere queer koppels over hoe we alles aanpakten. Waar we ons wel en niet veilig voelden om hand in hand over straat te lopen, of we in elk land samen een bed durfden te boeken, dat soort vragen.”

Televisie met daarop maartje met regenboogvleugels en roxanne, beiden lachend
Met hun reiscontent werden Maartje en Rox een inspiratie voor andere vrouwen die op vrouwen vallen. Voor hun tv: een Sonos Beam (Gen 2)

vechten of vluchten

M: “Inmiddels reizen we iets minder en wonen we weer in Amsterdam. Daarmee is ook onze content veranderd. We zijn niet alleen maar dat reizende koppel. Er zijn meer aspecten aan onze relatie die we interessant vinden om uit te lichten. We hebben mensen echt uitgenodigd om via Instagram deel te zijn van ons leven.”
R: “Best intiem eigenlijk.”
M: “Het blijft constant balanceren wat we wel en niet besluiten te delen.”
R: “Een van de leukste dingen aan Maartje vind ik hoe creatief ze is. Kijk bijvoorbeeld naar de toffe muurschildering achter onze bank.”
M: “Ik vind het heerlijk dat Rox zo’n aanpakker is. Zij reisde op haar achttiende al een half jaar met een vriendin door Azië. Voor mij zijn dat enorme stappen, maar samen met haar lukt het me goed ze te zetten.”
R: “Doordat we samen werken en leven blijft het wel zoeken naar een goed evenwicht. We zijn veel samen.”
M: “En we hebben zeer verschillende manieren van communiceren – en daarmee ook van conflicten oplossen.”
R: “Als we ruzie hebben, neem ik het liefst een momentje voor mezelf, om uit te vogelen wat ik wil zeggen. Maartje weet juist meteen héél goed wat ze wil zeggen en wil alles dan ook direct uitpraten.”
M: “Rox gaat soms op slot in zulke situaties en komt er dan later niet altijd op terug.”
R: “Soms ook wel handig, toch?”
M: “Mwah, ik denk niet dat dingen wegstoppen handig is, maar goed… daarin verschillen we dus, haha.”

“wij verdienen als community ook slechte, cheesy films, in alle genres”

een vroege kerst

R: “We zijn beiden echte gezelschapsdieren. Zeker in deze tijd van het jaar hebben we vaak familie en vrienden over de vloer en spelen we videogames of bordspelletjes. Van ons twee is Maartje de grootste kerstgek.”
M: “Ik heb de kerstboom graag zo vroeg mogelijk in huis om de gezelligheid erin te brengen, soms rond half november al.”
R: “Dat feestdagengevoel vinden we ook in films en muziek.”
M: “Er staat hier echt altijd muziek op – in dit seizoen vooral kerstmuziek, uiteraard.”
R: “De ultieme kersthit? Cheesy, maar dat is toch wel ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey.”

Maartje Hensen en Roxanne Weijer op de bank met Sonos Roam
Maartje en Rox met hun Sonos Roam (Sunset).

M: “Ook zijn we beiden dol op een goede kerstfilm. Ik vind het tof dat er de laatste jaren steeds meer kerstfilms bijkomen met representatie voor de queergemeenschap.”
R: “Of we er top of mind vijf kunnen noemen? The Happiest Season, met Kristen Stewart, de eerste Hollywood-kerstfilm met een vrouwenstel in de hoofdrol. A Season of Love. Under the Christmas Tree. Let it Snow. En… A New York Christmas Wedding. Gelukt!”
M: “Vooral van die laatste krijg ik altijd een fijn gevoel, omdat-ie heel vrolijk is. In kerstfilms kunnen we nog wel wat meer queer joy gebruiken. Bijvoorbeeld een film waarin twee lesbiennes insneeuwen en dat dát het grote probleem vormt, in plaats van het queer-zijn zelf.”
R: “We hebben die kerstfilms en muziek echt nodig om in de kerstsfeer te komen – het liefst met ook nog een dik pak sneeuw erbij, maar dat is hier de laatste jaren ver te zoeken. Die kerstfilms zijn zelden van een goede kwaliteit, maar wij verdienen als community ook slechte, cheesy films, in alle genres.”
M: “The cheesier, the better. We hebben als community al zoveel lesbische kostuumdrama’s moeten doorstaan, een zoetsappige kerstfilm is dan echt een verademing. Weet je wat ik nog mis? Lesbische kersthorror. Misschien moeten we zelf iets gaan produceren.”
R: “Nee hoor, niet nóg meer projecten!”

Tekst gaat verder onder foto.

Witte Sonos Sub Mini omgeven door kamerplanten
De Sonos Sub Mini.

voor echte dramaqueens

De Sub Mini, Sonos’ nieuwste familielid, geeft op sublieme wijze gehoor aan je basbehoefte. Versterk de lage frequenties van films, muziek, games en meer met deze compacte subwoofer die naadloos opgaat in kleine en grote woonkamers. Zonder gezoem, zonder getril. Combineer ’m met soundbar Beam of Ray om het oeuvre van Luca Guadanino of Pedro Almodóvar van nóg meer drama te voorzien of pair ’m met je Sonos One en/of Roam voor clubwaardig geluid op je thuisfeestje.

Vanaf 499 euro, via sonos.com.

Beeld: Roy Schepers - Rocket Stories. 

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Sonos.

Powered by Labrador CMS