IFFR 2023: de beste queer films op een rij

Een greep uit het programma

13 december 2022, Winq redactie, 4 minuten

Nog een dikke maand en het International Film Festival Rotterdam gaat van start. Van 25 januari tot en met 5 februari 2022 staan er wederom erg goede queer en lhbtq-films op het programma. Hier lichten we er al alvast enkele uit. 

Blue Jean

Georgia Oakley, 2022
Verenigd Koninkrijk, 97 min.

Blue Jean speelt zich af in het noorden van Engeland, 1988. Margaret Thatchers conservatieve regering voert het beruchte artikel 28 in. Jean is gay, maar niet uit de kast. Ze houdt haar privéleven en werk gescheiden, maar door de komst van een nieuwe leerling dreigen Jeans werelden met elkaar in botsing te komen. De film is genomineerd voor verschillende prijzen en won onder andere BIFA 2022 - Best Lead Performance.

La amiga de mi amiga

Zaida Carmona,  2022
Spanje, 85 min.

De Spaanse film La amiga de mi amiga gaat over de hoofdrolspeelster Zaida die haar leven ziet als een film; nadat ze net gedumpt is volgt de film haar bij een reeks snel wisselende dates in de queer scene van Barcelona. Uiteindelijk valt ze als een blok voor Lara, een mede-filmmaker en toevallig de vriendin van haar vriendin. De film beleeft op IFFR zijn wereldpremiere.

Fogo-Fátuo

João Pedro Rodrigues, 2022
Portugal, 67 min.

Fogo-Fátuo is het nieuwste queersprookje van IFFR-favoriet João Pedro Rodrigues. De film gaat over een jongeman die zich ontworstelt aan zijn bekrompen koninklijke familie en kiest voor de geneugten van seks met brandweermannen. Fogo-Fátuo is een modernistische musical die de grenzen van ras, klasse en gender verlegt.

In de Zuid Afrikaanse Stiekyt

Etienne Fourie, 2022
Zuid-Afrika, 100 min.

De werkloze soapacteur James treedt op als dragqueen om zijn gezin te onderhouden, maar als een collega-dragqueen dood wordt aangetroffen, moet hij de gevaren van zijn eigen ambities onder ogen zien in dit schaamteloos kitscherige en innemende drama van de Zuid-Afrikaanse filmmaker-schrijver Etienne Fourie.

Dit is slechts een greep uit het queer filmaanbod. Andere queer titels zijn Bodyshop, Hand, Something You Said Last Night, s/x en Mahal Kita, Beksman.

Het volledige programma vind je hier.

Coverbeeld: Fogo-Fátuo

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau