Amsterdamse Pride krijgt nieuwe vorm: twee organisaties, ruim twee weken lang

Leestijd: < 1 min

Wie straks de officiële site bezoekt van Pride Amsterdam, ziet dat er niet één, maar twee organisaties zijn die een vergunning hebben gekregen voor het evenement. Die twee zullen los van elkaar opereren en zich niet met elkaar bemoeien.

Sinds 2014 was het Stichting Pride Amsterdam (SPA) die het evenement organiseert. Sindsdien is Pride Amsterdam gegroeid in populariteit. Die groei en professionalisering van de organisatie wordt toegeschreven vaan directeur Lucien Spee, die al meer dan tien jaar betrokken is bij de Pride.

Kritiek

Kritiek was er ook: er zou te weinig aandacht zijn voor gemarginaliseerde groepen en maatschappelijke misstanden in binnen- en buitenland. De gemeente Amsterdam zette daarvoor een klankbordgroep op waarin verbeterpunten op een rij zijn gezet. Daaruit is de organisatie Queer Amsterdam (QA) voortgekomen. Zij hebben nu net als SPA een vergunning gekregen voor het organiseren van Pride.

De twee organisaties kunnen niet bepaald door één deur, zo bleek eerder dit jaar. Daarom is nu besloten dat beide partijen ieder een deel van het evenement zullen organiseren. Beide partijen organiseren ieder één week van Pride Amsterdam, dat nu de naam Queer & Pride Amsterdam heeft gekregen.

De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

- De Pride gaat langer duren: in plaats van negen dagen worden dit er zestien.
- De Pride is onderverdeeld in twee weken, elk met hun eigen organisator. Op zaterdag 22 juli trapt Queer Amsterdam af met de Pride Walk.
- In de tweede week neemt SPA het stokje over, met de traditionele Canal Parade op de eerste zaterdag van augustus en het slotfeest op de dag erna.
- Pride 2023 krijgt de naam Queer & Pride Amsterdam. De twee organisaties opereren los van elkaar.

De afspraken gelden voor een jaar. Voor Pride 2024 geldt weer een nieuw beleid, dat in september volgend jaar wordt vastgesteld. Grote vraag is nog wel welke financiële gevolgen deze oplossing heeft voor de gemeentelijke begroting. Al jaren krijgt SPA een kwart miljoen. De rest van de fondsen komt van bedrijven. Een woordvoerder laat weten dat de gemeentebijdrage afhankelijk is van de plannen die beide organisatoren zullen indienen.

Bron: AT5 / Coverbeeld: Pride Walk, Istock

Powered by Labrador CMS