Nieuwe muziek: Sam Smith in een glitterpak en een uur lang ‘Last Christmas’

16 december 2022, Jaap Bartelds, 8 minuten

‘Last Christmas’ werd hier laatst nog met een dikke vette 🤮 beoordeeld in de versie van de Backstreet Boys. Deze week is het origineel terug van weggeweest, in een variant die een uur duurt. Heerlijk! Verder is er nieuwe muziek van Sam Smith, SZA en Pentatonix.

Wham! – ‘Last Christmas’

Wat de mensen achter het officiële Wham!-account heeft bezield om ‘Last Christmas’ in een loop van dik een uur op hun YouTube-kanaal te zetten? Geen idee. Maar het wérkt! Hup, daar gaat het kabelbaantje voor de vijfde keer de lucht in. En daar dekt Shirley van Pepsi de tafel voor de tiende keer. Heerlijk.

Pentatonix – ‘Last Christmas’

Over ‘Last Christmas’ gesproken: een maand geleden ongeveer lanceerden de Backstreet Boys een gruwelijk slechte versie van het lied. Deze week doet het koorgroepje Pentatonix hun duit in het zakje. Ze maken er een meerstemmig gezongen harmonieus geheel van. Kijk, zo kan het ook.

Sam Smith – ‘Stay With Me’ / Cyndi Lauper – ‘True Colors’

Oké, deze muziek van Sam Smith is niet per se nieuw. Maar deze versie wel, want die zong het live op de dag dat president Joe Biden de Respect For Marriage Act heeft ondertekend. Sam begint op 16m 20s, Cyndi treedt aan op 23m 40s.

Sam Smith & Kim Petras – ‘Unholy’

Ook niet nieuw, maar wel live deze week: Sam Smith en Kim Petras die samen optraden tijdens het Jingle Bell Ball. Zijn glitteroutfit leidde tot bodyshaming, wat belachelijk is want wat is hier mis mee?

Caroline Polachek – ‘Welcome To My Island’

Het is disco, het is glam, het is zang zoals je die niet vaak hoort, het is bijzonder, het is ongehoord goed. En dan is de video ook nog eens fantastisch.

The 1975 – ‘Oh Caroline’

Over mooie stemmen gesproken: die van Matty Healy van The 1975 mag er ook zijn. En kijk ze eens sierlijk hupsdansen in de video.

SZA – ‘Nobody Gets Me’

SZA leverde op de valreep nog even een van de beste albums van 2022: SOS. Hierop staat ook deze aangrijpende ballad.

ABBA x Rihanna – ‘Dream Me Up’

Toen Rihanna een maand geleden haar comebacksingle ‘Lift Me Up’ presenteerde, dachten veel mensen: waar lijkt dat toch op!?!? Nou, op ABBA’s ‘I Have A Dream’ dus. De melodielijnen raken elkaar nagenoeg en ook de instrumentatie ligt in elkaars verlengde. Fijn dus, dat iemand deze mashup heeft gemaakt.

Orbital & Angelo Badalamenti – ‘Beached’

Deze week kwam de filmcomponist Angelo Badalamenti te overlijden. Hij werkte veel samen met David Lynch, onder meer voor Blue Velvet en de cultserie Twin Peaks. In 1999 kwam deze samenwerking met Orbital tot stand. Het Britse danceduo zette deze week de lange versie van ‘Beached’ online als eerbetoon aan Badalamenti.

Carly Rae Jepsen – ‘Surrender My Heart’

Na haar ‘Call Me Maybe’-hit uit 2012 is Carly Rae Jepsen altijd een beetje een cultfiguur gebleven. ‘Surrender My Heart’ zou best weer eens een hit mogen worden. In de video is een glansrol weggelegd voor actrice Jane Krakowski.

A-ha – ‘Hunter In The Hills’

Hé wat leuk: Morten Harket heeft een manbun. En ‘Hunter In The Hills’ een fraai orkest.

Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau