Aan de hand van onder anderen foto’s van Leo Xander Foo en Risk Hazekamp, video’s van lokale en internationale kunstenaars als Yinzk en Samantha Nye én een installatie van Golden Dean worden perspectieven en ervaringen getoond die personen uit de trans en queer gemeenschap belangrijk vinden en willen delen.

Het gaat over ‘nee’ zeggen tegen beperkende kaders en ‘ja’ tegen vrije bewegingsruimte. De tentoonstelling is samengesteld door personen uit de trans en queer gemeenschap en maakt deel uit van het vier jaar durende project Ontgrenzen. ‘How Dare You Make Me Feel This Way’ is te zien tot en met 14 mei 2023. 

Public in residence

‘How Dare You Make Me Feel This Way’ is samengesteld, bedacht en onderzocht door Alara, Jip, Larisa, Sarjon, Storm, Zacquel en Dexter. Vanaf begin 2022 kwamen zij op uitnodiging van Museum Arnhem en onder begeleiding van Julius Thissen bij elkaar om leven, kunst, trans en queerness te bespreken. Deze ontmoetingen gingen over plezier, pijn, verwondering over zichzelf en de wereld, hun eeuwenoude geschiedenis en bedreigde en rijke toekomst, en het verschil tussen identiteit en politiek verzet.  

Deelnemende kunstenaars 

Ada M. Patterson, Angèle Etoundi Essamba, Anto López Espinosa, Anya Janssen, Carly Rose Bedford, Diana Blok, Golden Dean, Hansel Tai, Kinke Kooi, Kliment Nikolaevich Redko, Leo Xander Foo, Mavi Veloso, Pepe Espaliú, Pink, Risk Hazekamp, Samantha Nye, Sinéad O'Dwyer, Yinzk, Zanele Muholi. 

Ontgrenzen 

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het vier jaar durende project Ontgrenzen.Hierbij wordt er gewerkt met verschillende groepen waardoor er nieuwe vormen van presenteren en representatie ontstaan. Museum Arnhem werkt voor Ontgrenzensamen met het Valkhof Museum in Nijmegen.

Elk jaar wordt op deze wijze door een van beide musea een tentoonstelling gerealiseerd. ‘How Dare You Make Me Feel This Way’ is de tweede tentoonstelling binnen dit project en de eerste voor Museum Arnhem. Het project Ontgrenzen is door het ministerie van OCW gehonoreerd met een plaats in de Basis Infrastructuur. 

Tentoonstellingsontwerp 

Het ontwerp van de tentoonstelling is gemaakt door twee Arnhemse ontwerpstudio's: Studio met met en Dana Dijkgraaf Design. Studio met met maakte het ruimtelijk ontwerp en Dana Dijkgraaf Design verzorgde het grafisch ontwerp. De wensen van het ontwerp is afgestemd met de residenten; goud, roze, huiselijkheid, warmte en organische vormen zijn kernwoorden die de ontwerpers meenamen in het ontwerp van de tentoonstelling.

Over Museum Arnhem  

Museum Arnhem is spectaculair vernieuwd en in mei 2022 heropend. Het museum is uitgebreid met een nieuwe vleugel die vijftien meter uitsteekt over de stuwwal. Ook de beeldentuin van het museum heeft een make-over gekregen, net als de monumentale koepel uit 1873 die nu met de winkel en café de centrale ontmoetingsplek vormt. Het museum presenteert ieder jaar diverse tentoonstellingen.  

Kijk voor meer informatie op de website van Museum Arnhem. Hieronder alvast een voorproefje van de expositie.