Very vintage

Bekijk deze prachtige docu over de befaamde nachtclub The Haçienda

Met de gay club nights 'Flesh' als hoogtepunt

29 december 2022, Jaap Bartelds, 10 minuten

Madonna beleefde er haar eerste buitenlandse optreden in 1984, maar met de opkomst van house en xtc werd nachtclub The Haçienda pas echt groot. Met name de gay club night Flesh was berucht. Voor het eerst wordt daar nu aandacht aan besteed in de documentaire The Haçienda: The Club That Shook Britain.

Er is al veel gezegd en geschreven over nachtclub The Haçienda in Manchester, die in 1982 de deuren opende en deze weer sloot in 1997 vanwege aanhoudende financiële problemen. De club is opgericht door de leden van New Order, die in New York hadden gezien hoe duizenden mensen feestten in grote loodsen of pakhuizen. Hetzelfde stond ze voor ogen met The Hacienda, echter: er kwam nauwelijks publiek.

Madonna

In januari 1984 trad Madonna voor het eerst op buiten haar eigen landsgrenzen. Ze stond op het punt van doorbreken, haar single ‘Holiday’ was al een tijdje uit en haar eerste album deed het goed in de VS. In Engeland had echter bijna niemand gehoord van de zangeres, die later zou uitgroeien tot de Queen of Pop.

Voor een handjevol mensen zong ze ‘Burning Up’ en ‘Holiday’ in The Haçienda. Zelf zegt Madonna dat ze zich het optreden niet meer kan herinneren, maar gelukkig hebben we de beelden nog: Channel 4 had opnamen gemaakt van het optreden voor hun muziekprogramma The Tube.

In boeken of documentaires over The Haçienda gaat het meestal over de moeilijke begintijd, de opkomst van house en xtc en de succesvolle raves die duizenden bezoekers trokken en de opkomst van de muziekscene in Manchester. Die werd ook wel Madchester genoemd en bracht artiesten voort als Happy Mondays, James en allerlei rave acts.

Flesh

Wat tot dusver nogal onderbelicht bleef in de terugblikken op The Haçienda, waren de gay nights die Paul Cons organiseerde onder de naam Flesh. In Amsterdam waren RoXY en iT toonaangevend op dit gebied, met ongeremde nachten waar alles draaide om dragqueens, bezoekers uitgedost in lak en leer en waar een sfeer van saamhorigheid heerste.

Flesh moest het weliswaar doen met een doordeweekse avond, maar was in de laatste jaren van The Hacienda de meest winstgevende avond. Naakte mensen, seks open en bloot in beeld, niets was te gek.

Compleet beeld

The Haçienda: The Club That Shook Britain hoe die Flesh-avonden eraan toegingen, maar vertelt ook de rest van het verhaal dat al eerder was verteld. De documentaire geeft daarmee een mooi compleet beeld van 25 jaar clubgeschiedenis. Je ziet ‘m hieronder, maar lees eerst even het Volkskrant-artikel over The Haçienda dat vorige week vrijdag is verschenen.

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau