De in 2008 overleden Heath Ledger kreeg postuum een Oscar voor zijn rol als The Joker in de Batman-film The Dark Knight. Maar veel mensen zullen zich hem herinneren vanwege zijn rol als de gesloten cowboy Ennis in Brokeback Mountain.

Ang Lee

Het Amerikaanse filmmagazine Empire kwam onlangs met een lijst met daarop de vijftig beste acteurs. Hierin is ook Heath Ledger opgenomen. In het magazine haalt regisseur Ang Lee herinneringen op aan het werken met de acteur in Brokeback Mountain, waarin te zien was hoe de liefde tussen twee cowboys opbloeide (en, spoiler alert, ook weer uiteenspatte).

“Heath’s aura gaf het hele verhaal kracht”, zegt Lee over Ledgers acteerwerk in de Oscar-winnende film uit 2005. “Hij verraste me vaak met wat hij liet zien.” Lee herinnert zich de nuance die Ledger bracht in de rol van de onderdrukte, zwijgzame Ennis.

Appeltaart

Hij herinnert zich een bepaalde scène tussen Ledger en Linda Cardellini, waarin de laatste het personage van Ledger boos ter verantwoording roept. "Maar ze krijgt geen woord van hem", zegt Lee. “Gedurende de hele scène doet Heath niets: hij eet alleen een stuk appeltaart.”

Hij vervolgt: “De crew leest normaalgesproken wat kranten tijdens de opnames, maar nu moest iedereen huilen. Iemand zei: ‘Laat die man gewoon met rust!’. Ik begreep en koesterde de rust van Heath, de subtiliteit van het moment en hoe hij zich in die scène gedroeg. We hadden het geluk om met een acteur van zijn kaliber te mogen werken.”

Frictie

Ledgers tegenspeler was Jake Gyllenhaal, die in de huid kroop van Jack Twist. Volgens Lee was er af en toe frictie tussen de twee acteurs. “Geen ruzie, maar een botsing van stijlen”, herinnert Lee zich. “Soms bemiddelde ik daarin, maar ze waren allebei goed op verschillende manieren. Ze deden altijd hun best om eruit te komen.”

Uiteindelijk vond Lee het mooi om te zien hoe Ledger en Gyllenhaal de relatie tussen hun personages vormgaven. Hij besluit: “Ledger was een briljante jonge acteur. God alleen weet wat hij later in zijn leven zou hebben bereikt. Hij had zoveel talent – ik weet zeker dat hij een geweldige regisseur zou zijn geweest.”