Stuurt Ierland een oude Sex Pistol naar het Songfestival?

Luister hier naar het tropische ‘Hawaii’

Leestijd: < 1 min

De beruchte punkband Sex Pistols en hun frontman Johnny Rotten braken eind jaren zeventig door met een rammelversie van ‘God Save The Queen’. Dik veertig jaar later doet Johnny onder zijn eigen naam mee aan de Ierse voorrondes van het Eurovisie Songfestival. Luister hier naar het tropische ‘Hawaii’.

Johnny Rotten, echte naam John Lydon, doet met mee met de Ierse voorrondes van het Eurovisie Songfestival. Niet met zijn oude punkband Sex Pistols, maar met de band die hij na het uiteenvallen daarvan oprichtte: Public Image Ltd, of kortgezegd PIL.

Moeilijke tijden

Het lied waarmee ze het in de voorrondes opnemen tegen vijf andere acts, is het subtropisch klinkende ‘Hawaii’. Hierover zegt John Lydon: “Het lied is opgedragen aan iedereen die door moeilijke tijden gaat in het leven, samen met de mensen die ze het meest dierbaar zijn. De boodschap die we brengen is hoop en dat liefde alles overwint.

Het nieuws kwam als een verrassing voor velen, want wat heeft een oude punker te zoeken op het Eurovisie Songfestival? Maar zoiets zeiden we in Nederland tien jaar geleden ook toen Anouk zich kandidaat stelde voor Nederland.

Niet onomstreden

Overigens is Lydon niet geheel onomstreden. Hij is voorstander van Trump, is beschuldigd van racistische opmerkingen door Bloc Party’s Kele Okereke en hij zei in 2005 dat hij niet achter het idee staat dat kinderen opgroeien in een gezin met ouders van hetzelfde geslacht.

Luister hier naar ‘Hawaii’:

Powered by Labrador CMS