Maud Gussenhoven is straatmanager van de Reguliersdwarsstraat en samen met een groep studenten initiatiefnemer van Dress & Dance, zoals de plek heet waar mensen zich voorafgaand aan het stappen kunnen omkleden. Van haar zijn ook de bovenstaande woorden in het intro.

Enorm jammer

Leden van de queer gemeenschap voelen zich niet altijd veilig tijdens het uitgaan. Aan de Telegraaf vertelt Gussenhoven: “Het is zo enorm jammer dat er nog vaak mensen worden nageroepen of dat er daadwerkelijk geweld tegen ze wordt gebruikt omdat hun kledingstijl anders is dan die van anderen.”

Dress & Dance is gevestigd in kapsalon WhoCares. Van half tien ‘s avonds tot half zeven ’s ochtends kunnen mensen er terecht, zodat ze voor of na het stappen niet in hun uitgaanskleding over straat hoeven. Iedereen is welkom, queer of niet. Er zijn bovendien een professionele make-upartiest en een dragqueen aanwezig, die laatste geeft kostuumtips.

Veilig

De eerste reacties zijn positief, al hoort Gussenhoven ook dat sommigen zich zorgen maken. Mensen die zich bij Dress & Dance verkleden, verdwijnen uit het straatbeeld, stop je ze dan niet terug in de kast? Dat ziet de straatmanager anders: “We doen dit niet omdat we vinden dat mensen niet zo op straat moeten kunnen lopen, we doen het omdat het simpelweg niet veilig is voor mensen om zo over straat te lopen.”