The Blue Caftan is een film uit 2022 van Maryam Touzani. Deze gaat op 10 februari in première in de VS, Nederland is op 23 maart aan de beurt. De film dingt mee naar een Academy Award, want The Blue Caftan is geselecteerd voor de shortlist in de categorie Best International Feature.

Knappe assistent

De film gaat over het echtpaar Halim (een rol van Saleh Bakri) en Mina (Lubna Azabal) dat samen een kaftanwinkel bestiert in de medina van Salé, een van Marokko’s oudste steden. Om aan de grote vraag van hun cliëntèle te kunnen voldoen, nemen ze een knappe jonge assistent aan, Youssef (Ayoub Messiouli). Die raakt geïnteresseerd in het ambacht van de kleermakerij en het borduren, terwijl Halim met name geïnteresseerd is in Youssef zelf.

Wanneer Mina’s gezondheid achteruitgaat, valt Halim steeds meer terug op Youssef, waardoor er een intieme band ontstaat tussen de twee. Maar dan krabbelt Mina op en staat niet alleen haar relatie met Halim op het spel, maar ook het voortbestaan van de kaftanwinkel.

Complex liefdesverhaal

The Blue Caftan vertelt een complex queer liefdesverhaal dat zich afspeelt in een land waar homoseksualiteit nog altijd strafbaar is. Volgens The Hollywood Reporter is het een rijk emotioneel drama dat alle aandacht verdient vanwege het relatieve gebrek aan queerfilms, alleen al in de Maghreb-cinema.

Bekijk hier de trailer van The Blue Caftan.