In 2003 brak Amy Winehouse internationaal door met haar album Frank. De allergrootste successen vierde de Britse zangeres met haar album Back to Black uit 2006, met daarop de hitsingles ‘Rehab’, ‘You Know I’m No Good’ en de titelsong. Haar muzikale triomfen werden helaas overschaduwd door een steeds verder uit de hand lopend drank- en drugsgebruik, wat haar in 2011 uiteindelijk fataal werd.

Buitengewone genialiteit

Het was al enige tijd bekend dat het leven van Amy Winehouse zou worden verfilmd. Als regisseur is Sam Taylor-Johnson aangetrokken, bekend van Fifty Shades of Grey. Matt Greenhalgh tekende voor het scenario.

In een persbericht is te lezen dat de film, die net als haar succesalbum Back to Black gaat heten, de focus legt op Amy’s ‘buitengewone genialiteit, creativiteit en de eerlijkheid waarmee alles wat ze deed was doordrongen’. “De film begint bij haar eerste schreden in de muziekwereld in Camden, Londen. Vervolgens is te zien hoe haar doorbraak leidde tot wereldwijde aanbidding leidde, waarna alles ineenstort. We kijken als het ware naar de scherven van een spiegel die in duizend stukken is gebarsten, om te zien wat Amy zag en om te voelen wat zij voelde.”

Marisa Abela

In de film zijn veel van Amy’s hits te horen. The Winehouse Estate, die het nalatenschap van de zangeres beheert, ondersteunt de film. Vandaag, op 16 januair, zijn de opnames van start gegaan. Aanvankelijk gingen er geruchten dat Lady Gaga in de huid van Amy zou kruipen, maar dat is niet zo: dat is Marisa Abela, bekend van de BBC-serie Industry en een rol in de binnenkort te verschijnen Barbie-film.

Een eerste foto van Abela als Amy is inmiddels naar buiten gebracht.