Londen blokkeert Schotse transgenderwet

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

In Schotland was vlak voor kerst een wet aangenomen waarin transgender personen hun geslacht officieel kunnen laten veranderen zonder medische tussenkomst of controle. De Britse regering heeft deze wet nu geblokkeerd. Het is voor het eerst dat het VK een Schotse wet niet accepteert.

Sinds 1999 kent Schotland een eigen parlement die eigen wetten aanneemt en daarmee gedeeltelijk onafhankelijk is van de regering van het Verenigd Koninkrijk.

Emancipatie

Vlak voor kerst heeft Holyrood, de naam van het parlement in de Schotse hoofdstad Edinburgh, een transgenderwet aangenomen. Hierin wordt bepaald dat transgender personen hun geslacht officieel kunnen laten veranderen, drie maanden nadat ze het gender waarmee ze zich identificeren te hebben uitgedragen.

Hiervoor is geen medische tussenkomst meer nodig, zoals een gesprek met een arts. Voor minderjarigen ligt de ‘proeftijd’ op zes maanden. De wet is aangenomen door een progressieve meerderheid. De Schotse regering bestaat uit de Nationalisten en de Groenen. Volgens hen is de wet nodig voor de emancipatie van transgender personen.

Problematisch

De Britse premier Rishi Sunak heeft maandag geoordeeld dat de wet problematisch is, omdat deze ook gevolgen kan hebben voor de rest van het Verenigd Koninkrijk. Door de wet kunnen transgender vrouwen, ook wanneer ze fysieke mannelijke kenmerken hebben gehouden, toegang verwerven tot plekken die tot voorheen het exclusieve domein waren voor vrouwen. Denk hierbij aan vrouwenvleugels in ziekenhuizen en gevangenissen, of kleedkamers in zwembaden.

J.K. Rowling

De vrouwenbeweging For Women Scotland heeft protest aangetekend tegen de wet, omdat de vrees bestaat dat vrouwen verworven rechten kwijtraken. Een van de bekendste tegenstanders is Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling, die poseerde met een T-shirt waarop stond dat de Schotse premier Nicola Sturgeon vrouwenrechten vernietigt.

De Conservatieve regering in Londen zal het Schotse voorbeeld niet volgen, maar desondanks zal de Schotse wet gevolgen hebben voor de rest van het VK. Dit vanwege een wet die bepaalt dat burgers in alle vier de Britse naties dezelfde mensenrechten hebben.

Frontale aanval

Om die reden zal minister Alister Jack van Schotse zaken zijn veto uitspreken tegen de Schotse transgenderwet. In Schotland heerst verontwaardiging. Premier Sturgeon spreek van ‘een frontale aanval op het Schotse parlement’ en de verantwoordelijke minister Shona Robinson zegt: “Dit is een donkere dag voor transrechten en een donkere dag voor de democratie in het VK.”

Uit een onderzoek van YouGov is overigens gebleken dat twee derde van de Schotten bezwaren heeft tegen de nieuwe transgenderwet.

Bron: de Volkskrant / Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS