Biseksuele statushouder in hongerstaking: “Ik wil mijn gezin veilig bij mij hebben”

Leestijd: < 1 min

Een 40-jarige biseksuele statushouder vluchtte uit Jordanië vanwege eerwraak en zware mishandeling. Zijn zwangere vrouw en zoontje konden niet meereizen. Als ultieme noodkreet is hij in dorst- en hongerstaking gegaan. “Ik wil geen bijzondere dingen, ik wil alleen mijn gezin bij mij hebben.”

De statushouder verblijft in azc Hoogeveen en ging op 4 januari 2023 in hongerstaking omdat de IND over de termijn ging voor gezinshereniging. Omdat er geen enkele reactie kwam van de IND, is hij sinds maandag 16 januari, na 12 dagen in een veel ernstigere vorm van dorststaking gegaan.

Halsoverkop gevlucht

De biseksuele man vluchtte halsoverkop vanwege eerwraak en zware mishandeling waarbij zijn zwangere echtgenote en zoontje niet konden meereizen. Eerder ging de man ook al in hongerstaking nadat de IND ook niet binnen de daarvoor geldende termijn uitspraak deed op zijn asielaanvraag.

Maanden te laat verleende de IND hem na 5 dagen hongerstaking zijn verblijfsstatus waarna hij gezinshereniging aanvroeg om zijn inmiddels dakloze familie te laten overkomen. De man, ondersteund door LGBT Asylum Support, heeft inmiddels een tweede zoontje die hij nog nooit heeft kunnen vasthouden.

Verklaring van de dorst- en hongerstaker

“Mijn kind en mijn gezin zijn ergens anders dan waar ik ben. Tussen ons zit een enorme kloof, ik hoor als vader en echtgenoot de kloof te overbruggen zodat mijn gezin ook veilig kan overkomen.

Toen ik naar Nederland kwam heb ik dit bewust gedaan omdat Nederland het hoogst stond aangeschreven als het om mensenrechten gaat. Nu ik hier ben, ben ik in shock. Ik heb rechten, het recht om mijn gezin naar Nederland te halen maar de IND weerhoudt mij van dat recht.

Ik word geforceerd om de IND met alle macht die ik heb in beweging te brengen. Ik wil geen bijzondere dingen, ik wil alleen mijn gezin veilig bij mij hebben. Voordat ik deze hongerstaking startte, werd ik depressief omdat ik mijn gezin erg mis. Mijn zoontje dat geboren is nadat ik noodgedwongen moest vluchten, heb ik nog nooit in het echt gezien, kunnen aanraken, voelen, ruiken of horen... Ik mis die band, die kloof die er nu is en dat maakt me machteloos.

Nu wij maanden verder zijn en er vanuit de IND nog steeds geen enkele reactie is gekomen, ik in enorme onzekerheid verkeer over de veiligheid van mijn gezin, stort ik alleen maar meer en meer in. Hoe is dit mogelijk? Wie ben ik dan als mens in de ogen van de IND? Ik voel mij nu nog meer in de steek gelaten. Dit zou niet moeten kunnen in een land dat zich rechtvaardig noemt en waar ik ooit zo in geloofde.”

Staatssecretaris

LGBT Asylum Support heeft op 9 januari de staatssecretaris aangeschreven, gezien het hoge aantal van hongerstakingen onder lhbtq asielzoekers grotendeels te wijten aan de werkwijze van de IND. LGBT Asylum Support heeft nu nogmaals de staatssecretaris, de Tweede Kamer maar ook de directeur van de IND aangeschreven.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS