Nieuwe podcastserie: Songfestival Troubadours

Oud-deelnemers delen openhartig hun ervaringen

Leestijd: < 1 min

Weet je nog, de jurk van Linda Wagenmakers waaronder allemaal dansers zaten verstopt? Het originele plan was nóg gekker, zo vertelt ze in de eerste aflevering van Songfestival Troubadours, een nieuwe podcastserie over het jaarlijkse zangfestijn van Jeroen Smits en Chiel Troost.

Aanstaande donderdag, 26 januari, verschijnt de eerste aflevering van de nieuwe podcast-reeks Songfestival Troubadours. In deze serie vertellen oud-deelnemers die namens Nederland hebben deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival aan Chiel Troost (rechts op de foto) en Jeroen Smits over hun bijzondere ervaringen op het grootste muzikale podium van Europa.

Acht portretten met een lach en een traan

Hoe kijken ze, met de kennis van nu, terug op de deelname, het liedje, de act, de kritiek, de concurrentie en de relletjes? Acht bijzondere portretten, met een lach en een traan, die wekelijks op de donderdag verschijnen in de reguliere podcast-apps.

In de eerste reeks staan de volgende artiesten centraal (in willekeurige volgorde): Maxine & Franklin Brown (Songfestival 1996), Ben Cramer (1973), Linda Wagenmakers (2000), Esther Hart (2003), Justine Pelmelay (1989), Saskia & Serge (1971), Getty Kaspers (Teach-In, 1975) en Marga Bult (1987).

Over de podcast Songfestival Troubadours

In de podcast-reeks Songfestival Troubadours wordt de luisteraar, in een gemiddeld uur-durende aflevering, meegenomen in de festivalervaring van de desbetreffende artiest. Van het Nationaal Songfestival (mits aanwezig dat jaar) tot aan het Eurovisie Songfestival, de puntentelling en de ontlading achteraf.

Uiteraard wordt ook de carrière van de artiest vóór en ná het Songfestival besproken. De podcast wordt gepresenteerd door Chiel Troost (36, Arnhem) en Jeroen Smits (49, Oss).

Jeroen Smits
Jeroen Smits

Wie zijn Jeroen en Chiel?

Jeroen is als mede-organisator van het jaarlijkse evenement Eurovision in Concert én de drijvende spil achter de site songfestivalweblog.nl nauw betrokken bij het festival. Chiel deed eerder verslag van het liedjesfestijn voor tv en radio en heeft de nodige ervaring in de media als persvoorlichter en communicatieadviseur.

Beiden zijn groot liefhebber van het Eurovisie Songfestival en hebben meerdere edities bezocht. Jeroen miste sinds 2000 enkel de editie in 2002 (toen Nederland niet meedeed).

Chiel Troost

Voelbare emoties

In de afleveringen zijn de emoties duidelijk voelbaar. Jeroen Smits: “Het zijn afleveringen geworden met een lach en een traan. Teleurstellingen spelen hier en daar tot op de dag van vandaag nog een rol en successen zorgen nog steeds voor een brede glimlach. We hebben het over de rol van de NOS die de uitzendingen in Nederland voor haar rekening nam en dus ook de begeleiding ter plaatse verzorgde. Daar wordt door de artiesten wisselend op teruggekeken.”

In de afleveringen wordt niet alleen over muziek ‘gesproken’ enkele artiesten brachten ook heuse mini-concerten, die ook deels zijn meegenomen in de afleveringen zelf. Chiel Troost: “bijzonder waren bijvoorbeeld de muzikale bijdrages van Saskia & Serge en Ben Cramer die ons verrasten met prachtige liedjes. Maar uiteraard zingt iedereen een stukje van het eigen Songfestivalnummer!”

Gastbijdrages

Verder zijn er gastbijdrages van onder andere Cornald Maas, oud-winnares Anne-Marie David, Tony Neef, Dick Bakker, het Vlaamse duo Nicole en Hugo (vlak opgenomen voor het plotselinge overlijden van Nicole, in november j.l.), Hijlco Span en Stefania (Griekenland 2021).

Linda Wagenmakers trapt af

In de eerste aflevering bezoeken Chiel en Jeroen (musical)zangeres en zangcoach Linda Wagenmakers in haar studio in Arnhem. Met Linda blikken de heren terug op haar spectaculaire inzending ‘No Goodbyes’ uit 2000. Uiteraard wordt er stilgestaan bij de act met de enorme jurk die Linda droeg. “Er moest iets gebeuren! Kostuumontwerper Jan Aarntzen kwam met drie opties. Eentje was een leuk concept met een kooi waar ik dan in zou zitten in een geel verenpakje. Als een zingende kanarie!”

De totstandkoming komt ter sprake en de verschillende acts die het team in gedachten had passeren de revue. Over de voorbereidingen op weg naar het festival in Stockholm vertelt Linda “We waren in het circustheater aan het oefenen in de studio en mensen braken naar binnen om te kijken wat we aan het doen waren. Zodat ze een scoop hadden hoe de act eruit zou zien”.

Vuurwerkramp in Enschede

Ook de enorme ramp die Nederland, diezelfde dag, op z’n kop zette wordt besproken: de vuurwerkramp in Enschede. Linda: “Ik dacht waarom is iedereen daar in de hoek van de green room met elkaar aan het praten? Ernstige gezichten. Op een gegeven moment ben ik er naartoe gegaan en heb ik gevraagd: ‘wat gebeurt hier’ en toen is verteld wat er gebeurd was. Toen was het feest ook echt over. Klaar. Toen was ook niet echt helder wat er was gebeurd. In eerste instantie hoorden we dat er 600 doden waren gevallen.”

De podcast Songfestival Troubadours start op donderdag 26 januari a.s. met Linda Wagenmakers. Vervolgens verschijnt iedere donderdag een nieuwe aflevering. De podcast is te vinden in de grote podcast-apps, waaronder Spotify, Apple Podcasts, Podimo en Google Podcasts.

Fotografie: Lisa Vaarwerk

Powered by Labrador CMS