In 1988 was Sir Ian McKellen een van de eerste acteurs die besloot niet langer geheimzinnig te doen over zijn homoseksualiteit. Sindsdien spreekt hij zich regelmatig uit over gelijke rechten voor lbhtq’s, overal ter wereld.

Podcast

Onlangs werkte McKellen mee aan de podcast Three Little Words van John Bishop en Tony Pitts, die is te vinden op Amazon Music. In dit gesprek legt hij uit waarom het woord ‘love’ zoveel voor hem betekent.

“Als je ooit een keer in Manchester bent en je hebt het geluk een taxi te kunnen betalen, dan stap je achterin, waarop de taxichauffeur – meestal een man maar niet altijd – aan je vraagt: waar wil je heen, love?” Daarna zweeg de Lord of the Rings-acteur even, om een snik te onderdrukken. “Ik voel me dan meteen thuis, waar volwassen mannen een vreemde ‘love’ noemen. Ik denk dat de wereld een mooiere plek zou zijn als we dat allemaal zouden doen.”

Love voor iedereen

McKellen bracht die simpele, alledaagse vriendelijkheid vervolgens in verband met kwesties rond geslacht en voornaamwoorden. “Als mensen problemen hebben met geslacht, voornaamwoorden, enzovoort, is ‘love’ het woord dat prima de lading dekt. Noem iedereen maar gewoon ‘love’.

In een video die Bishop deelde op Twitter, is te zien dat hij en Pitts zichtbaar ontroerd zijn door de woorden van McKellen. Ze vonden het een mooie manier voor mensen en dan met name voor hetero mannen om hun affectie te tonen aan mensen uit de lhbtq-gemeenschap.

Niets mis mee

McKellen besloot: “Je kunt iemand ‘vriend’ noemen, ‘broer’, ‘zoon’ of wat dan ook. ‘Man’, of ‘maat’. Dat zijn allemaal prima woorden. Maar wat dacht je van ‘love’? Daar kan eigenlijk nooit iets mee misgaan, toch?”

Hier de video, waarvan een fragment later viraal ging op TikTok, met meer dan 150.000 views.