Lhbtq-organisatie Stonewall is de initiatiefnemer van de korte film It’s Not Therapy, It’s Abuse. Nog altijd zijn er lhbtq’s die vanwege hun geloof of mensen in hun omgeving sessies moeten ondergaan of in gesprek moeten om te ‘genezen’ van hun afwijkende seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Schadelijke gevolgen

In steeds meer landen is zogeheten conversietherapie verboden. Organisaties als de World Health Organisation hebben dergelijke praktijken allang veroordeeld omdat deze schadelijke gevolgen hebben voor de mensen die ze moeten ondergaan.

In de korte film It’s Not Therapy, It’s Abuse is te zien hoe een jonge trans persoon een therapie ondergaat, op de klanken van een griezelige coverversie van de Pet Shop Boys-hit ‘It’s A Sin’.

Volledig verbod

De Britse overheid heeft vorige week aangekondigd dat conversietherapie wordt uitgebannen. Een jaar geleden dropte de overheid de plannen voor een algehele ban nog, waardoor transgender personen nog altijd bleven blootgesteld aan deze praktijken. Dat leidde tot protest en nu ligt er alsnog een plan om conversietherapie volledig af te schaffen.

In Nederland gaan er ook steeds meer stemmen op voor een verbod op coversietherapie, maar hier zijn we nog niet zover. Daarom is het delen van films als It’s Not Therapy, It’s Abuse des te belangrijker.

Samenwerking

De organisaties die de video en bijbehorende campagne ondersteunen, zijn naast Stonewall het Equality Network, Gendered Intelligence, GIRES, House of Rainbow, Intercom Trust, It Gets Better UK, LGBT Consortium, LGBT Foundation, Manchester Pride, Naz & Matt Foundation, OneBodyOneFaith, Oxford Pride UK, Peter Tatchell Foundation, Pink Therapy, Pride in London, Queer Britain, Report Out, Scottish Trans, Sparkle – The National Transgender Charity, The Kite Trust en Trans Actual UK.