Scoot McNairy speelt Steve Abbott, die na de dood van zijn vrouw met zijn tweejarige dochtertje Alysia (een rol van Emilia Jones) naar San Francisco verhuist. Hij is schrijver en dichter en begeeft zich in het gay nachtleven van de stad. Zijn bohemien levensstijl leidt regelmatig tot conflicten met zijn omgeving, die van hem een rol als ouder verwacht. Dat is in het kort het verhaal van de film Fairyland.

Op de proef gesteld

Het verhaal van de film wordt verteld door de ogen van dochter Alysia, die opgroeit tot een zelfstandige jonge vrouw en terugblikt op haar leven als kind dat door haar vader wordt opgevoed, en hoe de band met haar vader danig op de proef werd gesteld.

Het verhaal begint in 1973, wanneer Steve met Alysia in San Francisco arriveert. Als tiener ontdekt Alysia via haar vader een wereld vol kunstenaars en schrijvers, maar ziet ook de effecten van de hiv- en aidsepidemie, die om zich heen grijpt en ook haar vader niet spaart. 

Queer-verhalen

Adam Lambert is een van de acteurs die te zien zijn in Fairyland. Hij vertelt aan Collider hoe het particuliere verhaal van Steve en Alysia wordt gekoppeld aan het grotere plaatje: de opkomst van de lhbtq-rechtenbeweging tegen de achtergrond van de hiv- en aidscrisis. “Het was heel interessant om die onderwerpen met elkaar verbonden te zien worden.”

Lambert benadrukt het belang van queer-verhalen en zichtbaarheid van lhbtq’s. “Ik heb die tijd niet meegemaakt, maar wel wat daarna kwam: de angst voor seks en homoseksualiteit was er ook nog in de jaren negentig. Ik was toen nog een kind, maar in alles wat je zag op tv, was de angst over wat er allemaal was gebeurd.”

Opnieuw aangevallen

In een interview met Deadline voegt Lambert daaraan toe dat de film er op ontnuchterende wijze aan herinnert dat de rechten van lhbtq’s momenteel weer onder druk staan. “De gemeenschap wordt in feite opnieuw aangevallen in de VS. Er zijn veel parallellen met de tijd die we in de film laten zien. Ook leven we nog lang niet in volledige harmonie, ook al proberen we dat wel.”

Fairyland ging op 20 januari in première tijdens het Sundance Filmfestival. Momenteel zoeken de makers een distributeur die we film wil uitbrengen. Kijk hieronder naar een interview met de cast.