Grammy’s: Beyoncé bedankt lbhtq-gemeenschap en Kim Petras schrijft geschiedenis

Bekijk het optreden van Harry Styles in een glitterpak

06 februari 2023, Winq redactie, 8 minuten

Beyoncé heeft sinds dit weekend de allermeeste Grammy’s die een artiest ooit bijeen heeft gehakt. Van in totaal 88 nominaties in haar carrière wist ze er 32 te verzilveren. Dit jaar kwamen er namelijk weer vier bij. Kim Petras schreef geschiedenis door als eerste transgender popster met een beeldje naar huis te gaan. Ze bedankte Madonna, die haar had aangekondigd.

Beyoncé won dit jaar een Grammy Award in de categorie Best Dance/Electronic Music Album voor Renaissance, waarvoor ze niet alleen haar familie bedankte, maar ook de queer community. Het album is grotendeels gebaseerd op de muziek die voortkwam uit de veelal zwarte queer gemeenschap.

Gevallen engelen

In het bijzonder noemde ze haar overleden oom Johnny, die ze haar ‘peetmoeder’ noemde. “Hij was de eerste persoon die me kennis liet maken met veel van de muziek en cultuur die als inspiratie dienden voor dit album. Ik bedank alle pioniers en de gevallen engelen wier bijdragen veel te lang onopgemerkt zijn gebleven. Dit is een feest voor jullie.”

Hier en daar kreeg Beyoncé kritiek. Ze had immers onlangs nog opgetreden bij de opening van een hotel in Dubai, alwaar niet bepaald zachtzinnig wordt omgesprongen met lhbtq’s en hun rechten: op homoseksuele handelingen staan zware straffen.

Vier Grammy's in totaal

De zangeres was genomineerd voor negen Grammy’s, waarvan ze er vier verzilverde. Ze kreeg een Grammy voor ‘Cuff It’ als Best R&B Song, voor haar lied ‘Plastic Off The Sofa’ in de categorie Best Traditional R&B Performance en voor ‘Break My Soul’ als Best Dance/Electronic Recording. Het was voor het eerst dat Beyoncé haar muziek indiende in de verschillende dance-categorieën.

Een van de presentatoren die optredens aankondigden, was Madonna. Zij zette Sam Smith en Kim Petras in het zonnetje. Nadat de twee een Grammy wonnen voor hun duet ‘Unholy’, bedankte Petras de Queen of Pop. Petras schreef bovendien geschiedenis: zij is de eerste transgender popster ooit die een Grammy heeft gewonnen. De categorie? Best Pop Duo/Group Performance. Overigens is Petras niet de eerste transgender vrouw die een Grammy heeft gewonnen, dat is de elektronische muziekpionier Wendy Carlos.

Het optreden van Harry Styles tijdens de awardshow sprak het meest tot de verbeelding. Hij zong ‘As It Was’ in een glitterende jumpsuit. Ook Styles ging er met een paar Grammy’s vandoor, die voor Album of the Year, voor Best Pop Vocal Album en voor Best Engineered Album, Non Classical. Allemaal voor Harry's House.

Bekijk hier de lijst met alle winnaars.

Hier een fragment van het optreden van Styles, gevolgd door het complete optreden van een fan-account dat over niet al te lange tijd van YouTube zal worden verwijderd…

Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau