Nieuwe muziek: met welke leuke man zingt Alicia Keys haar nieuwe duet?

10 februari 2023, Jaap Bartelds, 8 minuten

‘Stay’ is de nieuwe single van Alicia Keys. Het is een duet met Lucky Dave, die in de video staat te zingen in de branding. Verder is er nieuwe muziek van Yeah Yeah Yeahs (let op het bloempotkapselmatje van zangeres Karen O), Orbital, Gorillaz en GloRilla, om er een paar te noemen.

Orbital – ‘Are You Alive?’

Ze waren een van de grootste dance-acts van de nineties en timmeren nog altijd aan de weg, het Britse duo Orbital. Penelope Isles is te horen op de nieuwe single ‘Are You Alive?’ dat staat op het nieuwe album Optical Illusion, dat volgende week vrijdag verschijnt.

Alicia Keys – ‘Stay’

Lucky Daye zingt mee op de ingetogen nieuwe single van Alicia Keys. Niet te verwarren met ‘Stay’ van Rihanna, waarop ook Mikky Ekko was te horen, al roept het lied wel min of meer dezelfde sfeer op. Lucky Daye is een singer-songwriter uit New Orleans die eigenlijk David Brown heet en vorig jaar een Grammy Award won voor zijn EP Table For Two, in de categorie Best Progressive R&B Album.

U.S. Girls – ‘Futures Bet’

Even lijkt het alsof het Amerikaanse volkslied begint te spelen, vervolgens ijlt een flard ‘Vienna’ van Ultravox voorbij en dan weer lijkt ‘Futures Bet’ op een kruising tussen ‘Lola’ van The Kinks en iets van een Taylor Swift-album. Maar toch is ‘Futures Bet’ een zeer originele track, met een video vol special effects. Van het album Bless This Mess, dat op 24 februari verschijnt.

Yeah Yeah Yeahs – ‘Blacktop’

Zangeres Karen O combineert een Mireille Matthieu-kapsel met een matje en ze is zo cool dat ze er nog mee weg komt ook. De video van het bezwerende ‘Blacktop’ is simpel doch doeltreffend: gewoon een camera op de zangeres met een soort Instagram-filters erover.

Naomi Jon – ‘St. Valentine’

“Naomi Pastaborn of the House Jon, First of Her Name, Queen of Chaos and Khaleesi of the Great Broccoli Sea, Breaker of Stereotypes and Mother of Potatoes.” Zo luidt de Game of Thrones-esque Twitterbio van deze zangeres, alwaar ze overigens Mama Broccoli heet. De in 1996 in Duitsland geboren zangeres begon haar carrière als make-upgoeroe op YouTube, en dat is te zien in haar nieuwe muziekvideo. Liedje is ook best leuk.

Tom Grennan – ‘Here’

‘Here’ is zo’n typisch Top 40-nummer waarvan je denkt: wanneer komt die Avicii-beat binnendenderen? Dat gebeurt dus niet, maar er volgt ongetwijfeld een remix die leidt tot het verwachte opzwepende moment.

GloRilla – ‘Internet Trolls’

Als je ouders je Gloria Hallejah hebben genoemd, is het niet gek dat je later je naam verandert. Maar in GloRilla? Hmmm. De nieuwste Amerikaanse rapsensatie komt nu met een video waarin alle hip hop-clichés voorbijkomen. Een smak geld op een tafel: check. Guns: check. Dikke sieraden: check. En toch levert het een vermakelijk filmpje op.

Gorillaz & Adeleye Omotayo – ‘Silent Running’

Ook in de geanimeerde fantasiewereld van Gorillaz is lang niet alles pluis. In ‘Silent Running’ zijn we getuige van een macaber ritueel waarbij de zanger op een wagenwiel is gebonden en in het hol van een kaal oerwezen verdwijnt.

Maisie Peters – ‘Body Better’

Meisje Peters klinkt een beetje als een kruising tussen Carly Rae Jepsen en Ellie Goulding. De Britse zangeres komt met een pastelkleurige video waarin een picknick met haar dinnetjes ontaardt in een puinhoop. Moet je ook maar niet een begraafplaats uitkiezen om af te spreken.

Portugal. The Man – ‘Heavy Games’

In 2017 viel Portugal. The Man op met het aanstekelijk ‘Feel It Still’, waarmee ze de tiende plaats behaalden in de Top 40. Het lied of een variant daarop was te horen in commercials voor Kinder Bueno, Optimel en Toyota. De nieuwe single heeft eenzelfde feelgood-gevoel, maar is een stuk minder toegankelijk. En dat allemaal ruim binnen anderhalve minuut.

Indigo De Souza – ‘Younger & Dumber’

Kimberly Oberhammer en Indigo De Souza. Dat zijn namen die klinken alsof ze horen bij personages uit ‘Allo ‘Allo. In werkelijkheid zijn ze moeder en dochter. In de video van De Souza’s nieuwe single zijn theatrale kostuums te zien die ze samen met haar moeder heeft gemaakt. Van het nieuwe album All of This Will End, dat op 28 april verschijnt.

Yaya Bey – ‘Exodus the North Star’

De nieuwe EP Exodus the North Star is het kwetsbaarste werk dat Yara Bey ooit heeft gemaakt. Dat zegt de uit Brooklyn, New York afkomstige zangeres in een statement. De titeltrack is warme soul op een reggaebed.

Depeche Mode – ‘Ghosts Again’

De mannen van Depeche Mode klinken melancholischer dan ooit op hun nieuwe single, met een stemmige video zoals we die van Anton Corbijn gewend zijn. De zoveelste ijzersterke comeback.

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau