Een tweede vaderland

Armen uit Syrië: “Kansen moet je in dit land zelf aangrijpen”

27 februari 2023, Martijn Tulp, 3 minuten

Armen (32) uit Syrië is nu zeven jaar in Nederland. Voor de serie Een tweede vaderland vertelt hij hoe hij hier een bestaan heeft opgebouwd. 

“Ik heb Armeense roots en voordat ik naar Nederland kwam bracht ik twee jaar in Libanon door. Ik ben destijds gevlucht omdat ik openlijk homoseksueel ben, en vanwege de opkomende oorlog in Syrië. Ik werd door het hervestigingsprogramma van de UNHCR [United Nations High Commissioner for Refugees, vluchtelin - genorganisatie van de Verenigde Naties – red.] uitgenodigd om naar Nederland te komen. Via hen kreeg ik een sociale huurwoning en verblijfsvergunning voor vijf jaar.

In het begin vond ik het moeilijk om m’n weg te vinden – ik kende hier niemand. Ik vond het belangrijk om zo snel mogelijk de taal te leren, gelukkig maakte ik bij de Nederlandse taalcursus snel vrienden en deed ik bij Vluchtelingenwerk Nederland vrijwilligerswerk. Op die manier hoop ik iets terug te kunnen geven.

“Het is niet altijd makkelijk geweest, ik kreeg te maken met discriminatie vanwege mijn afkomst”

Ik deed een hbo-opleiding hotelmanagement aan de Hotelschool, inmiddels werk ik voor hen als recruiter. Ook ben ik ambassadeur voor ZaanPride en ik zing bij het Amsterdam Gay Men’s Chorus. Door de jaren heen had ik een aantal relaties, maar pas bij m’n huidige vriend – waar ik nu twee jaar mee samen ben – voelt het echt alsof ik thuiskom.

Ik zie Nederland als land van mogelijkheden en kansen, maar die moet je wel zelf aangrijpen. Het is niet altijd makkelijk geweest, ik kreeg te maken met discriminatie vanwege mijn afkomst en geaardheid en omdat ik aanvankelijk de taal niet goed sprak. Dat kwam hard aan, want ik ben hier juist naartoe gekomen om eindelijk geaccepteerd te worden voor wie ik ben. Toch heb ik nooit opgegeven. Ik vind het belangrijk om als persoon met een Armeens-christelijke achtergrond zichtbaar te zijn voor mensen uit de lhbtq-gemeenschap die nog steeds worstelen met hun afkomst en geaardheid. Zo geef ik voorlichting op scholen, waarbij ik mensen tegenkom die nog nooit eerder een vluchteling hebben ontmoet – laat staan eentje die niet hetero is. Inmiddels zit ik in een adviescommissie voor de UNHCR om het proces waarmee zij vluchtelingen naar Nederland halen te verbeteren.

Beeld: Armando Branco / grooming: Emma Blok

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Een tweede vaderland

Shevan René uit Syrië: “Nederland is geen utopie, ook hier heb ik discriminatie ervaren”

Sonny Jermain uit Zimbabwe: “Ik kende Nederland als journalist, dat verkleinde de cultuurshock”

Nancy uit Libanon: “Ik heb hier veel bereikt, maar dat heeft wel zijn tol geëist”

Khalil uit Libanon: “Ik ben gevlucht om te overleven, niet om weg te kwijnen”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau