Een tweede vaderland

Sonny Jermain uit Zimbabwe: “Ik kende Nederland als journalist, dat verkleinde de cultuurshock”

Leestijd: < 1 min

Sonny Jermain (36) uit Zimbabwe is nu vier jaar in Nederland. Voor de serie Een tweede vaderland vertelt hij hoe hij hier een bestaan heeft opgebouwd.

“Ik kom uit Bulawayo, de tweede grootste stad van Zimbabwe. Daar maakte ik radioprogramma’s en was ik journalist en activist. Ik was enigszins open over mijn seksuele oriëntatie, maar dat had als gevolg dat ik zes keer achter elkaar m’n baan kwijtraakte. M’n laatste baas vond dat ‘mensen zoals ik’ alleen op straat thuishoren – als sekswerker.

Hoewel het illegaal is om op straat de hand van je partner vast te houden, of je partner te omhelzen, durfden sommige van mijn partners het toch aan. Op een gegeven moment werd de homofobie in Zimbabwe me echter te veel

Ik kwam al tien jaar met enige regelmaat in Europa en wist onder andere door mijn werk als journalist al veel over de cultuur hier. Toen ik uiteindelijk besloot om naar Nederland te vluchten was de cultuurshock dan ook vrij klein.

“Ik zie mezelf niet echt integreren in de queer community zoals die zich op datingapps bevindt”

Ik kwam in Limburg terecht en daar kwam ik algauw met COC Limburg in aanraking. Het kostte me, mede daardoor, weinig moeite om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen en mezelf bezig te houden. Ik deed bij het COC vrijwilligerswerk bij Cocktail, een maatjesproject waarmee queer vluchtelingen worden bijgestaan. Ook ben ik actief als dj en maak ik een podcast, de Sonny Jermain Show, waarin ik elke week iemand interview

Ik zie mezelf niet echt integreren in de queer community zoals die zich op datingapps bevindt, want daar draait het vrijwel alleen om snelle seks. Daar had ik al over gehoord toen ik nog in Afrika woonde.

Inmiddels ben ik m’n eigen project gestart, Rainbow Anonymous, waarmee ik de barrières tussen de Nederlandse cultuur en die van Afrikaanse queer vluchtelingen probeer te doorbreken. Wat ik hen aanraad is: je bent naar Nederland gekomen om jezelf te kunnen zijn, om vrij te kunnen zijn, dus gedraag je daar ook naar. Dat is de beste manier om door anderen geaccepteerd te worden. De beslissing om naar Nederland te komen was echt een goede, I’m living my best life.”

Beeld: Armando Branco / grooming: Emma Blok

Powered by Labrador CMS