Dit is de signature dish van Soraya Riem

Soraya Riem vertelt over diens signature dish

Leestijd: < 1 min

Wat zetten onze lezers op tafel wanneer ze echt indruk willen maken? Voor Soraya Riem uit Utrecht, die megapopulair is op TikTok met diens 1 minuut durende kookvideo’s, is dat deze romige citroenpasta uit diens pas verschenen kookboek Gruwelijk Lekker!.

“Citroen door de pasta is altijd een goed idee. Deze frisse variant met asperges en doperwten is zomers, licht pittig en zo lekker. Daarnaast is-ie best makkelijk en op dit moment heel populair op TikTok.

Ik heb ruim 201.400 volgers en meer dan 7.5 miljoen likes op TikTok. Het begon als een grap: ik wilde in één keer viral gaan tijdens de pandemie. Dat lukte met een video waarin ik een milkshake over mezelf heen gooide. Mensen waren woest! Iemand reageerde dat ik mijn tijd beter kon besteden aan eten maken én zelf opeten. Dat bracht me op het idee kookvideo’s te maken en die worden inmiddels erg goed bekeken.

Deze pasta is – net als al mijn recepten – toegankelijk en makkelijk. Dat vind ik belangrijk. Ik heb op TikTok maar 1 minuut per video. Wat ik daarin laat zien moet genoeg zijn om het recept thuis na te kunnen maken. Die regel heb ik ook gehanteerd bij het maken van mijn kookboek.

Dit recept is een naar eigen smaak aangepaste versie van een recept dat ik vorig jaar op TikTok voorbij zag komen. Het is heerlijk fris, maar ook pittig. Perfect om het zomerse gevoel vast te houden. Een bonustip bij dit recept: vraag je jezelf weleens af waarom jouw pastagerechten thuis nooit zo lekker zijn als in Italiaanse restaurants? Dikke kans dat je niet genoeg zout toevoegt aan je pastawater. Het effect van pasta koken in goed gezouten water, bereik je niet door er achteraf zout overheen te strooien. Het water moet zo zout als de zee zijn, dus wees niet gierig.”

Het nieuwste kookboek van Soraya Riem.
Het nieuwste kookboek van Soraya Riem.

Romige citroenpasta met asperges en doperwten

(voor 2 personen)

Ingrediënten

400 gr pasta (mijn advies: pipe rigate) • 4 tenen knoflook • scheut olijfolie • 3 citroenen • 1 tl chilivlokken (als je van mildpittig houdt; of meer of minder naar smaak) • 350 gr groene aspperges • 400 gr diepvriesdoperwten (hoeven niet te ontdooien) • 75 gr parmezaanse kaas • 4 eidooiers • 250 ml kookroom • zwarte peper ter garnering • (eventueel): geroosterde pijnboompitten, rucola, extra parmezaan

Bereidingswijze

1) Breng een ruime pan water met veel zout aan de kook. Dump de pasta in het kokende water en kook volgens de instructies op de verpakking beetgaar, oftewel: al dente. Meestal is dit 1 minuutje minder dan aangegeven. Schep een kopje kookvocht uit de pan voor je de pasta afgiet.

2) Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verwarm in een grote koekenpan met een hoge rand een flinke scheut olijfolie. Bak de knoflook 1 minuut aan. Rasp de schil van de drie citroenen boven de pan en voeg chilivlokken toe naar smaak en het sap van twee van de citroenen (bewaar de derde om eventueel later extra sap toe te voegen).

3) Verwijder het harde onderste deel van de asperges (ongeveer 3 cm) en hak ze in drieën. Doe ze bij de citroen in de koekenpan en bak 6 minuten mee. Doe de diepvriesdoperwten erbij en bak nog 3 minuten mee tot ze warm zijn.

4) Rasp de parmezaanse kaas boven een kom en roer er de eidooiers, kookroom en flink wat zwarte peper door.

5) Roer het bewaarde kookvocht door de asperges in de koekenpan. Voeg de pasta toe en schep even flink om zodat alle pasta glimt.

6) Zet het vuur laag en schenk het room-eimengsel erbij. Goed blijven roeren tot je een mooie romige saus hebt. Tijd om te proeven. Te weinig citroensmaak? Voeg wat extra sap toe.

7) Maak de pasta na opscheppen eventueel af met pijnboompitten, rucola en/of extra parmezaanse kaas.

Hoofdbeeld: Cyril Baroud

Powered by Labrador CMS