Tsjechische topvoetballer: “Ik ben homoseksueel en wil me niet langer verstoppen”

Jakub Jankto komt met videoboodschap uit de kast

13 februari 2023, Winq redactie, 2 minuten

Jakub Jankto, een Tsjechische voetballer die op internationaal niveau speelt, is vandaag in een videoboodschap uit de kast gekomen. Hij zegt niet langer te willen verbergen wie hij werkelijk is. Een moedige stap, aangezien er in de wereld van de sport nog steeds veel onbegrip en discriminatie bestaat tegen mensen die openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid.

Jankto is ervan overtuigd dat het tijd is om te laten zien dat hij niet bang is om zichzelf te zijn. “Ik wil vrij kunnen leven. Zonder angst. Zonder vooroordelen. Zonder geweld. Maar met liefde. Ik ben homoseksueel en wil me niet langer verstoppen.” Hij hoopt dat door zijn verhaal te vertellen, hij andere mensen zal inspireren om zichzelf te accepteren en lief te hebben zoals ze zijn.

Janko, 27, is de bekendste voetballer die tot nu toe openlijk over zijn geaardheid heeft gesproken. Janko speelde als middenvelder 155 wedstrijden in de Serie A, 14 in La Liga, en voor het Tsjechische nationale team actief in 45 interlands. In 2021 speelde hij tegen het Nederlands elftal op het EK, waarbij Tsjechië Nederland uitschakelde. Zijn club, Sparta Praag, zegt volledig achter hem te staan.

Beeld: Tadeáš Bednarz / Wikimedia Commons

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau