Sri Lanka zet een stap vooruit als het gaat om lhbtq-rechten. De overheid heeft namelijk aangekondigd dat relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar zijn.

Nieuw wetsvoorstel

In het nieuwe wetsvoorstel zullen de secties 365 en 365A van Sri Lanka’s wetboek van strafrecht uit 1883 worden gewijzigd om seksuele activiteit legaal te maken tussen volwassen mensen van hetzelfde geslacht, wanneer die activiteit plaatsvindt met wederzijdse instemming.

Momenteel beschouwt de wet, die stamt uit het koloniale tijdperk, relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht als tegennatuurlijk. Een persoon kan tot tien jaar gevangenisstraf en een boete krijgen als die wordt veroordeeld.

Geen huwelijk

Nu worden deze relaties niet langer bestraft. De wetswijziging wil overigens niet zeggen dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht wordt erkend. Lhbtq-activisten noemen het nieuws desondanks een goede stap vooruit. Rosanna Flamer Caldera van de lhbtq-organisatie Equal Ground vertelde in een reactie aan The Washington Blade dat ze ‘optimistisch, maar voorzichtig’ is.

Ze voegde hieraan toe: “Onze organisatie pleit al meer dan negentien jaar voor decriminalisering. Het is goed om te zien dat het werk eindelijk vruchten afwerpt. Maar er is nog een lange weg te gaan.”

Coverbeeld: iStock