Interview

Hoe vind je jezelf opnieuw uit als je partner in transitie gaat?

Marieke Widlak vertelt over haar docu CORRIE

16 maart 2023, Jaap Bartelds, 5 minuten

Hoe kun je jezelf opnieuw uitvinden als je partner in transitie gaat? Daarover gaat de KRO-NCRV 2Doc kort: CORRIE die op 17 maart te zien is op NPO2. Winq sprak met Marieke Widlak, de maker van deze ode aan de kracht van de liefde, voor de ander en van jezelf.

De documentaire CORRIE ging vorig jaar in première tijdens het Nederlands Filmfestival. Morgenavond is de film te zien op NPO2. Regisseur Marieke Widlak (zie foto rechts) maakte een intiem portret van Corrie, partner van Ashley. Eerder maakte ze films over persoonlijke onderwerpen, zoals Centen van Knegsel. Die ging over haarzelf en haar grootouders. Bij CORRIE bleef Widlak achter de camera. Winq sprak haar over de totstandkoming van de documentaire.

Hoe ben je bij Corrie en Ashley terechtgekomen?

“Tijdens mijn onderzoek heb ik contact gezocht met verschillende organisaties waar je als transgender persoon terecht kunt. Zij hebben vervolgens op besloten facebookgroepen voor partners van transgender personen een oproep geplaatst, zo kwam ik in eerste instantie in contact met Corrie. Dat klikte direct! Een paar weken later reed ik van Rotterdam naar Gennep, om met Corrie en Ashley koffie te drinken en het voelde alsof ik bij familie op bezoek ging. Dit was in november 2019, en sindsdien hebben we contact.”

CORRIE
Beeld uit de documentaire CORRIE

Waarom is het belangrijk om de transitie van de een, door de ogen van de ander te bekijken?

“Deze film gaat niet alleen over de transitie van Ashley, maar vooral over hoe Corrie als partner haar plek vindt in de nieuwe situatie. De verandering in de relatie laat zien hoe zowel Corrie als Ashley trouw blijven aan zichzelf en tegelijkertijd flexibel met elkaar meebewegen. Wat ik ontroerend vind aan dit stel is dat door de transitie van Ashley ze uiteindelijk dichter bij elkaar komen, op een manier die vóór de verandering niet mogelijk was geweest.”

Het is een persoonlijke documentaire geworden over één specifiek stel. Wat hoop je anderen mee te geven die in een soortgelijke levenssituatie zitten?

“Het is oké. De onrust die wordt gevoeld wanneer je in een situatie terecht komt die afwijkt van de norm heeft niets te maken met de diepe liefde die je voor iemand voelt, maar met de twijfel in de maatschappij. Laat je niet gek maken.”

CORRIE
Beeld uit de documentaire CORRIE

Wat was voor jou de belangrijkste boodschap die Corrie deelt in deze docu?

“Doordat Corrie openstaat voor de transitie van Ashley en haar als vrouw wil leren kennen, wordt ze zelf ook gemotiveerd dichter tot zichzelf te komen. Ze zegt letterlijk: “Wat zij kan, kan ik ook”. Hierdoor zet ook Corrie stappen die ze nooit had gezet als Ashley zichzelf niet toegelaten had. Zo verrijkt de transitie niet enkel hun relatie maar ook hun individuele levens. En dat vind ik prachtig.”

CORRIE
De filmposter van CORRIE

Tot slot: blijf je Corrie en Ashley volgen en zo ja, in welke vorm?

“Jazeker, we houden casual contact, maar op dit moment zijn er geen plannen voor een vervolgdocumentaire.”

KRO-NCRV 2Doc kort: Corrie

Te zien op 17 maart om 22:20 uur op NPO2. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau