Nieuwe muziek: een queer onderwatervideo en de Jomanda-jurk van Sophie Ellis-Bextor

10 maart 2023, Jaap Bartelds, 8 minuten

De Australische queer act Cub Sport viert de liefde tussen twee jongens in een video die deels onder water is gefilmd. En dat levert prachtige beelden op. Let verder op de jurk van Sophie Ellis-Bextor. Ook noemen we de waanzinnige rockversie die Nicole Scherzinger maakte van ‘My Heart Will Go On.

Sophie Ellis-Bextor – ‘Breaking the Circle’

Soof is terug, met een mooi melancholiek liedje én een prachtige blauwe jurk waar Jomanda jaloers op zou worden. Van het nieuwe album HANA, dat uitkomt op 2 juni.

Nicole Scherzinger – ‘My Heart Will Go On’

Jimmy Fallon heeft een rubriek in zijn Tonight Show waarin een artiest aan een soort rad van fortuin moet draaien, waarna een lied verschijnt én een band met een kenmerkende sound. Het idee: zing het lied in de stijl van die band. Dus ging Nicole Scherzinger helemaal los in een rockversie van Céline Dions bekende Titanic-hit. Die uithaal aan het eind: geweldig!

Sparks – ‘The Girl Is Crying In Her Latte’

Best bijzonder: het duo Sparks bestaat al sinds 1966 en zijn dus al 57 jaar bij elkaar. En dan de titel van hun nieuwe single: ‘The Girl Is Crying In Her Latte’. Misschien wel de mooiste van de laatste jaren. In de video is Cate Blanchett te zien, die niet in haar hippe koffietje huilt maar als een waanzinnige staat te dansen.

Birdy – ‘Raincatchers’

Wellicht ken je Birdy nog als het 14-jarige kindsterretje dat een hit scoorde met de Bon Iver-cover ‘Skinny Love’. Twaalf jaar later komt ze met ‘Raincatchers’, waar in de video een poppenhuis tot leven komt.

Reiley – ‘Breaking My Heart’

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar Reiley is toch echt alweer 25 jaar. Hij gaat voor Denemarken naar het Eurovisie Songfestival in Liverpool. ‘Breaking My Heart’ klinkt een beetje als Billie Eilish van twee albums geleden.

Pvris – ‘Goddess’

Pvris heette eerst Paris en daarvoor Operation Guillotine. Achter deze Amerikaanse act zit Lyndsey Gunnulfsen. Hun sound omschrijven ze als ‘elektronische rock’ en ‘Goddess’ is een vrij rechttoe rechtaan synthpopliedje.

Cub Sport – ‘Keep Me Safe’

De Australische queer act Cub Sport komt in april met het album Jesus At The Gay Bar. In de video voor de nieuwe single ‘Keep Me Safe’ verkennen twee jongens de liefde. Ze duiken samen de oceaan in, met fraaie onderwateropnames als resultaat.

Raye – ‘Ice Cream Man.’

De video van ‘Ice Cream Man.’ komt met een waarschuwing vooraf: deze toont namelijk van seksueel geweld. Ook de tekst van het lied is heftig.

Indigo de Souza – ‘Smog’

All of This Will End is het nieuwe album van Indigo de Souza, dat eind april verschijnt. De zangeres uit North Carolina regisseerde de video van haar nieuwe single ‘Smoke’ helemaal zelf. Hij is opgenomen in een supermarkt vol blije mensen.

Angel Olsen – ‘Nothing’s Free’

Voor niets gaat de zon op, weet ook Angel Olsen. Haar single ‘Nothing’s Free’ staat op de EP Forever Means die op 14 april uitkomt. ‘Nothing’s Free’ klinkt een stuk soulvoller dan haar werk op haar vorige album Big Time, vandaar dat de track daar niet op mocht van Angel. Maar op haar nieuwe EP dus wél. Was ook best zonde geweest als we dit mooie liedje nooit gehoord zouden hebben. Let ook op de fraaie saxsolo.

Arctic Monkeys – ‘Sculptures of Anything Goes’

Een standbeeld waarbij daadwerkelijk alles mag, hoe ziet dat eruit? De video van deze single biedt weinig uitkomst. Maar wat geeft het, het zijn mooie concertbeelden bij een dito lied.

Christine and the Queens – ‘To Be Honest

Op 9 juni verschijnt het nieuwe album van Christine and the Queens, Paranoïa, Angels, True Love, met daarop maar liefst drie gastbijdragen van Madonna. Of het hier gaat om nieuw materiaal of gesampeld werk is nog niet bekend. De eerste single klinkt als een kruising tussen The Cure, Depeche Mode en 10CC.

Miley Cyrus – ‘River’

Vandaag is het nieuwe album van Miley Cyrus verschenen, Endless Summer Vacation. Hierop staat ook haar nieuwe single ‘River’, een aanstekelijke synthpoptrack die je net als ‘Flowers’ na twee keer horen niet meer uit je kop krijgt.

St. Vincent – ‘Glorybox’

Jimmy Fallon duikt nog een keer op in deze rubriek, want hij had St. Vincent te gast in zijn talkshow. Zij zong daar een cover van de Portishead-single ‘Glorybox’. Fijn dat ze zo’n parel van weleer tevoorschijn tovert.

Alan Braxe & Annie – ‘Never Coming Back’

De Noorse zangeres Annie had in de jaren nul een aantal prachtige liedjes, waaronder ‘Heartbeat’ en ‘Bubblegum’. Daarna verdween ze weer uit beeld, maar is al die jaren muziek blijven maken. Nu duikt ze op bij housepionier Alan Braxe, in een aanstekelijk dancetrack met een animatievideo die is gemaakt door Sophie Koko.

Maluma – ‘La Reina’

De Colombiaanse zanger Maluma brengt een ode aan de vrouw, die hij ‘La Reina’ noemt, of in het Nederlands: koningin.

Jake Shears – ‘Do The Television’

Wederom een heerlijke discobeat van Jake Shears, die eigenlijk gewoon dezelfde muziek maakt als destijds met zijn. Scissor Sisters.

Duncan Laurence – ‘Skyboy’

Het is net David Bowie uit de jaren zeventig, de nieuwe single van Duncan Laurence. Met prachtig pianospel en een refrein waarin hij sky-high gaat. De video regisseerde hij zelf, en vertelt het verhaal van een braaf jongetje dat uiteindelijk toch uit de band durft te springen.

Gustaph – ‘Because Of You’

Tot slot Gustaph, die voor België naar het Songfestival gaat met dit nineties housedeuntje. Hopelijk neemt hij de dragqueens en ballroomdansers uit de video mee naar Liverpool.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau