In een verklaring heeft de Indiase regering zondag laten weten ‘te snappen dat er verschillende samenlevingsvormen zijn, maar dat het huwelijk een wettelijk recht is voor heteroseksuelen’. En daar wil de staat niet aan tornen.

Vier homokoppels

Vier homokoppels van Indiase afkomst stapten eind 2022 naar het Hooggerechtshof met het verzoek om het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht te erkennen.

Om dit mogelijk te maken, zou enerzijds de wet veranderd moeten worden of anderzijds dat het Hooggerechtshof de wet dusdanig interpreteert dat huwelijken ook voor mensen van hetzelfde geslacht zouden mogen.

Seks niet langer strafbaar

In november vorig jaar oordeelde het Hooggerechtshof inderdaad dat er genoeg reden was om de zaak van de vier koppels in behandeling te nemen. Dat ziet de Indiase overheid nu dus alsnog niet zitten.

Het Hooggerechtshof had in 2018 wel succes. Toen haalde het een streep door een eeuwenoude wet die seks tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stelde. Maar sindsdien heeft India geen verdere stappen gezet op het gebied van lbhtq-emancipatie.

Bron: NU.nl / Coverbeeld: iStock