Het parlement van Oeganda veegt met de nieuwe wet homoseksualiteit op één hoop met seks zonder consent of onder dwang, seks met kinderen, seks met iemand met mentale of lichamelijke afwijkingen en incest. In de Anti-Homosexuality Bill 2023 wordt dit ‘aggravated homosexuality’ genoemd, wat in het Nederlands ongeveer ‘verergerde homoseksualiteit’ zou kunnen worden genoemd.

Traditionele en religieuze waarden

Op het identificeren als gay staat nu een levenslange gevangenisstraf. Op de bovenstaande handelingen staat de doodstraf. Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht waren al illegaal in Oeganda.

Asuman Basalirwa diende het wetsvoorstel in bij het parlement en legde uit dat deze er is om ‘onze kerkcultuur en onze religieuze en traditionele familiewaarden te beschermen tegen handelingen die waarschijnlijk seksuele promiscuïteit bevorderen’.

Human Rights Watch

Eerder deze maand heeft Human Rights Watch (HRW) de wetgeving veroordeeld omdat deze de rechten van Oegandezen zou schenden. “Een van de meest extreme kenmerken van dit nieuwe wetsvoorstel is dat het mensen strafbaar stelt, simpelweg om wie ze zijn. Het maakt ook inbreuk op het recht op privacy, de vrijheid van meningsuiting en vereniging die in Oeganda toch al in het geding zijn”, aldus Oryem Nyeko van HRW Oeganda.

Het wetsvoorstel zal naar verwachting naar het bureau van president Yoweri Museveni gaan, die vervolgens bepaalt op welk moment de wet zal ingaan.

Bron: Gay Times / Coverbeeld: iStock