Joya Mooi schrijft lied voor Mauritshuis: bekijk het museum met je oren

Luister hier naar 'Black Horses'

23 maart 2023, Winq redactie, 3 minuten

Bekijk het Mauritshuis met je oren. Dit is de naam van een muzikaal project van het Haagse museum, waarbij artiesten de schilderijen tot leven brengen met een speciaal daarvoor geschreven lied. Luister hier naar ‘Black Horses’ van zangeres Joya Mooi, dat ze maakte over een schilderij van Rembrandt.

Joya Mooi is een Amsterdamse singer-songwriter met Zuid-Afrikaanse roots. Zij is gevraagd voor het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren en schreef het nummer ‘Black Horses’ over het schilderij Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt. De twee afgebeelde mannen krijgen door haar lied een eigen verhaal. Joya wil met ‘Black Horses’ het leven vieren van deze mannen met de voor haar typerende R&B-stijl waarin ze jazz, trap, pop en hiphop combineert.

De keuze

Wandelend door het museum groeide Joya Mooi's enthousiasme met de minuut. Er kwamen veel schilderijen op haar inspiratielijstje te staan. Bij het zien van de Twee Afrikaanse mannen wist Joya het zeker.

Dit is dé keuze. ''Ik kwam erachter dat er al vrije zwarte Amsterdammers leefden in de 17de eeuw. In mijn stad. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Gek dat zij dat nog niet hadden.’’

Het schrijfproces

Op de vraag of het schrijven van ‘Black Horses’ haar makkelijk afging zegt Mooi: ‘’Ik heb het niet vaak, dat het zo snel tot me komt.’’ Joya kon niet wachten om in de hoofden van de twee mannen op het schilderij te kruipen.

In haar nummer zitten zij aan het water bij het Waterloopplein in Amsterdam en gaan in het tweede gedeelte van het lied naar het atelier van Rembrandt. De beroemde schilder krijgt geen stem, maar is dit keer juist de figurant. 

Mauritshuis
Joya Mooi bij het schilderij Twee Afrikaanse mannen in het Mauritshuis

Waarom de titel ‘Black Horses’? Joya zag in een Amsterdamse archief-tentoonstelling een beeld van Rembrandts atelier met een voorbijrijdende koets voortgetrokken door twee zwarte paarden. De twee Afrikaanse mannen hebben deze koets mogelijk voorbij zien komen, waardoor hun verhaal nog tastbaarder wordt.  

Twee Afrikaanse mannen

Rembrandt deed iets speciaals met zijn schilderij uit 1661: hij maakte de twee mannen de hoofdrolspelers. Dat was uitzonderlijk, want normaal werden Afrikanen afgebeeld als bijfiguren: als tot slaafgemaakten of figuranten in een Bijbelse scène. Waarschijnlijk waren dit vrije mannen die in Amsterdam woonden.

Misschien hebben ze als matroos gewerkt of in dienst van een handelscompagnie. Het lijkt ook alsof ze elkaar goed kennen. Waren het broers? Of goeie vrienden? Er wordt  gespeculeerd over wie zij zouden kunnen zijn, maar tot nu toe zijn hun namen nog niet bekend.

Bekijk het Mauritshuis met je oren

Met het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum.

Het doel is om mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer-songwriter te horen. Andere Nederlandse artiesten die tot dusver hebben meegewerkt, zijn Goldband, Jett Rebel, Harrie Jekkers, Dio, The Kik, San Holo en Spinvis.

De nummers zijn te beluisteren via verschillende kanalen zoals op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer-songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau