Nieuwe muziek: de Tsjechische Harry Styles en een schimmelclip van Björk

31 maart 2023, Jaap Bartelds, 8 minuten

Het is een behoorlijke freakshow in de Nieuwe Muziekrubriek, deze week. Er zijn video’s die tegelijkertijd beeldschoon en doodeng zijn, Björk is op hol geslagen en dan presenteren we je ook nog de Tsjechische Harry Styles. Maar er is ook gewoon weer Miley Cyrus, plus een paar mooie ballads.

Mikolas Josef – ‘Boys Don’t Cry’

De Tsjechische Mikolas Josef werd in 2018 zesde tijdens het Eurovisie Songfestival in Lissabon, met het lied ‘Lie to Me’. ‘Boys Don’t Cry’ vrolijke dancepop met een jarentachtigbeat zoals je wel vaker hoort, tegenwoordig. Bijvoorbeeld bij Harry Styles, dus je zou Mikolas als de Tsjechische Harry Styles kunnen beschouwen.

Belinda Carlisle – ‘Big Big Love’

Luister eens goed naar de beat van ‘Big Big Love’? Lijkt op het liedje hierboven, vind je ook niet? Belinda Carlisle begon haar carrière bij punkmeidengroep The Go-Go’s en ging daarna solo. Haar grootste hit, ‘Heaven Is a Place on Earth’ uit 1987, duikt nog regelmatig op in films en series. ‘Big Big Love’ zal dat waarschijnlijk niet gaan lukken, maar het is een aardig deuntje.

Chlöe – ‘In Pieces’

Chloe Elizabeth Bailey, ook bekend onder haar artiestennaam Chlöe, is een Amerikaanse singer-songwriter, producer en actrice. Ze is vooral bekend als de helft van het muzikale duo Chloe x Halle met haar zus Halle Bailey. Hier zingt ze solo onder spaarzame pianobegeleiding en hier en daar een achtergrondstem. Chlöe heeft een prachtige diepe stem.

Melanie Martinez – ‘DEATH’

Martinez verwierf bekendheid in 2012 door haar optredens in het derde seizoen van de Amerikaanse editie van The Voice, waar ze overigens niet de finale wist te behalen. Binnenkort verschijnt haar vijfde album Portals, met daarop deze ballad met een fantasierijke video die tegelijkertijd beeldschoon en doodeng is.

Miley Cyrus – ‘Jaded (Backyard Sessions)’

De tuin van Miley Cyrus moet wel de beste akoestiek ter wereld hebben, want daar staat ze weer te kwelen dat het een lust is. Rond haar nieuwe album Endless Summer Vacation nam ze een hele set op in haar tuin, die te zien is op Disney Plus. Voor YouTube licht ze ‘Jaded’ eruit, een rockballad.

Björk – ‘Fossora’

De titeltrack van Björks laatste album heeft een psychedelische video gekregen vol schimmels en fungus. Ook is het klarinetsextet Murmuri te zien in extravagante outfits. En dan is er ook nog een breakdown in gabber-stijl. Bij Björks kan het gewoon nooit genoeg zijn, ze biedt altijd iets extra extra’s.

Purple Disco Machine & Kungs – ‘Substitution’

Het paarse discogezelschap heeft samen met de Franse DJ Kungs een single uitgebracht die een sample bevat van Alphavilles ‘Big in Japan’ uit 1984. De video heeft ook al zo’n retro gevoel.

Alma – ‘Tell Mama’

Deze Finse punkpopster en songwriter brak in 2019 door met ‘Chasing Highs’. ‘Tell Mama’ schreef Alma in het vliegtuig van Helsinki naar LA. Haar tweede album heet Time Machine en komt uit op 21 april.

Rosa Linn – ‘Never Be Mine’

Vorig jaar deed Rosa Linn voor Armenië mee aan het Eurovisie Songfestival met ‘Snap’. De track werd een sluimerhit dankzij TikTok en maanden later stond het op nummer één in Nederland. Ze bracht eerder al een single uit met Duncan Laurence, ‘Would Do It Again’. ‘Never Be Mine’ is haar eerste single in 2023: een gedragen pianoballad.

Marshmello, Polo G, Southside – ‘Grown Man’

Marshmello heeft de handen ineen geslagen met Polo G en Southside. Hun gezamenlijke single heet Grown Man. De single werd geschreven door Marshmello en Polo G, Southside deed de productie. Het trio bracht bij 'Grown Man' ook een video in high school-thema uit, waarin ook actrice en model Draya Michele haar opwachting maakt.

Kygo – ‘Say Say Say’

Remix-held Kygo steekt een klassieker van Paul McCartney en Michael Jackson uit de jaren tachtig in een nieuw jasje. Dat heeft-ie eerder gedaan met bijvoorbeeld ‘Higher Love’ van Whitney Houston en het resultaat is wederom meeslepend.

The Lottery Winners & Boy George – ‘Let Me Down’

Goede naam wel, voor een band. The Lottery Winners hebben Boy George gestrikt, die vanonder een grote hoed en een Maik de Boer-baard meezingt op deze midtempo track. Let op het jongetje dat zich heeft verkleed als Boy George.

The Aces – ‘Solo’

Op 2 juni verschijnt I’ve Loved You For So Long, het album van indiepopkwartet The Aces uit Utah. Ze ontvluchtten de Mormoonse kerkgemeenschap aldaar en maken sindsdien muziek. ‘Solo’ is een synth- en electropoptrack en is volgens zangeres Cristal Ramirez een kwetsbare zoektocht naar hoe zij zelf staat in relaties. Of in haar woorden: hoe een onbehandelde angststoornis en perfectionisme de ondergang van iets goeds kon betekenen.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau