Tennessee wilde dragqueens verbieden in het openbaar op te treden, voor kinderen of in de buurt van scholen. De Republikeinse gouverneur Bill Lee ondertekende begin vorige maand het omstreden wetsvoorstel.

Voor volwassenen

In de nieuwe wet komt het woord drag niet voor: in de tekst staat dat ‘cabaret bedoeld voor volwassenen’ niet is toegestaan op openbare locaties of plekken waar een kind het kan zien. Het verbod geldt voor strippers en topless danseressen, maar ook voor mannelijke en vrouwelijke imitators met optredens die ‘schadelijk zijn voor kinderen’.

Een theatergroep uit Memphis spande vorige week een rechtszaak aan tegen de staat Tennessee. De groep voert regelmatig dragshows op en volgens hen is de wet in strijd met het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet, dat vrijheid van meningsuiting en expressie beschermt.

Geen goede onderbouwing

Enkele uren voordat de wet in werking zou treden, heeft een federale rechter de theatergroep gelijk gegeven – in ieder geval tijdelijk. De rechter stelt dat Tennessee niet voldoende heeft kunnen onderbouwen dat de wet noodzakelijk is en de beschrijving is te vaag en te breed.

Door de uitspraak is de wet met minstens veertien dagen uitgesteld. De volgende stap is een nieuwe zitting, waarin de staat moet proberen om de bezwaren van de rechter en de theatergroep te weerleggen.

Bron: NOS.nl / Coverbeeld: UnSplash