Na week van homohaat en voetbalgeweld: leg wedstrijden stil bij spreekkoren
Een mishandeling bij een gaybar in Groningen. Lhbtq-jongeren belaagd in Eindhoven, een vrijwilliger mishandeld. Anti-homospreekkoren bij de wedstrijd tussen Spakenburg en PSV. Regelmatig is er een link tussen homohaat en de voetbalwereld. “Deze incidenten zijn afschuwelijk en schandalig.”
Dat asociaal voetbalgespuis de boel terroriseert, is van alle tijden. Dat er anti-homospreekkoren klinken, ook. Dat er eigenlijk nooit serieus wordt ingegrepen bij anti-homogeweld – want dat is het, is helaas óók het geval.
Meerdere incidenten
De afgelopen week vonden er verschillende incidenten plaats waar voetbalgeweld en homohaat hand in hand gingen. Zo werden er in Groningen na een dragshow meerdere medewerkers mishandeld bij een gaybar. In Eindhoven werden lhbtq-jongeren onder de 19 jaar belaagd.
En tijdens de bekerwedstrijd tussen Spakenburg en PSV waren voortdurend spreekkoren te horen die riepen: “Xavi Simons is homo.” In plaats van de wedstrijd stil te leggen, kreeg Simons de vraag voorgelegd of hij door wilde spelen. Dan ga je natuurlijk voor dat laatste, want anders is het hek van de dam.
Woedend en bedroefd
COC Nederland is woedend en bedroefd en zegt bij monde van woordvoerder Philip Tijsma tegen Het Parool: “Deze incidenten zijn afschuwelijk, schandalig. Hoe haal je het in je hoofd?”
Hoewel haat en geweld tegen lhbtq’s van alle tijden is – de politie ontvangt jaarlijks honderden meldingen – is er de laatste tijd meer aan de hand, stelt Tijsma. “Onze Europese koepel schreef afgelopen jaar een rapport. De conclusie: hatespeech leidt tot hatecrime. En dat is precies wat je nu ziet gebeuren. Er vallen de laatste maanden veel harde woorden richting de lhbtq-beweging. Als dragqueens in Rotterdam een voorleesmiddag willen houden, worden mensen boos en ontstaat er ophef. En zo zijn er veel meer voorbeelden.”
Conservatief en orthodox
Het COC ziet dat het aantal mensen dat negatief denkt over lhbtq’s niet per se groter wordt, wat Tijsma geruststellend noemt. “Maar de kleine groep die wél negatief ten opzichte van ons staat, wordt luider. Vaak komt het vanuit uiterst conservatieve en orthodoxe hoek, zonder dat ik daarbij namen wil noemen. De ophef die zij bewust creëren, heeft een duidelijk effect. Woorden hebben gevolgen.”
Hoewel de voetbalwereld initiatieven onderneemt om op te komen voor een gelijke behandeling voor iedereen, is er nog veel te doen. Wat bijvoorbeeld niet helpt is een OneLove-campagne, die mislukte omdat een aantal aanvoerders weigerde met een band te spelen waarop regenboogkleuren waren te zien.
Duidelijke norm
Tijsma: “Sowieso zou de voetbalwereld veel meer moeten doen. Het begint bij de antihomospreekkoren, die voor iedereen heel duidelijk hoorbaar zijn, en die getolereerd worden alsof het normaal is. Maar dat is helemaal niet normaal.”
Het COC pleit daarom voor een duidelijke norm: spreekkoren die op wat voor manier ook discriminerend zijn, moeten leiden tot het stilleggen van een wedstrijd. “Maak als voetbalclubs en -bond glashelder: lhbtq-haat accepteren we niet”, zegt Tijsma. “En leg wedstrijden niet alleen stil bij racistische spreekkoren of oerwoudgeluiden, maar ook bij homospreekkoren.”