“Ik hoor iedereen zeggen dat Zweden weer gaat winnen!”

GiGi en DeeDee #Take10 en kletsen over het Songfestival

03 mei 2023, Winq redactie, 2 minuten

Het is wetenschappelijk bewezen: als je elke 60-90 minuten een korte break van 10 minuutjes neemt, doet dat wonderen voor je mentale gezondheid. Dragqueens GiGi Pop Devereaux en DeeDee Janssens nemen, onder het genot van een van de Starbucks Chilled Classics, even 10 minuten pauze en kletsen over het Songfestival.

DeeDee: “Ik heb helemaal niet zoveel met het Songfestival, maar op de een of andere manier word ik wel altijd gevraagd om over het Songfestival te praten!”
GiGi: “Ik vind het Songfestival wel leuk, hoor.”
DeeDee: “Ja meid, maar jij houdt ook van voetbal. Wat voor drankje heb jij trouwens?”
GiGi: “De Skinny Latte!”
DeeDee: “Natuurlijk, zij moet weer skinny. Kom even rustig zitten, meid. Even een break. Weet jij je eerste Songfestival nog?”
GiGi: “Natuurlijk! Toen in 1979 Israël won met ‘Hallelujah’. M’n stiefvader was Israëlisch, dus wij zaten juichend voor de buis. Daarna verloor ik het Songfestival een beetje uit het oog, maar toen Israël 25 jaar geleden wéér won, met Dana International, werd ik fan.”
DeeDee: “Is dat al zó lang geleden, joh?”
GiGi: “Ja, in 1998.”
DeeDee: “Ik heb nooit zoveel met het Songfestival gehad. Ja, Frizzle Sizzle weet ik nog wel, met hun malle jurken en op blote voeten. ‘Alles heeft een ritme’. Maar ik volgde het niet.”

Starbucks Chilled Classics #Take10 DeeDee Janssens Gigi Pop Devereaux
Gigi Pop Devereaux (links) en DeeDee Janssens.

DeeDee: “Ik stond een keer met GiGi en Kassandra in een show tijdens de KeerWeer Parade [jaarlijks terugkerend evenement in Rotterdam – red.] en daar moesten we per se een Songfestivalnummer doen.”
GiGi: “Welke deed je?”
DeeDee: “Ik moest eigenlijk ‘Euphoria’ van Loreen doen…”
GiGi: “Zij doet dit jaar weer mee hè, met een heel mooi nummer. Ik hoor iedereen zeggen dat Zweden weer gaat winnen!”
DeeDee: “...en ik kon wel huilen! Gelukkig heeft iemand anders dat nummer van me overgenomen, en mocht ik ‘Hemel & Aarde’ van Ruth Jacott doen.”
GiGi: “Dat was Edsilia Rombley, je weet er écht niks van.”
DeeDee: “Maar ik hou wél van Johnny Logan, met ‘What’s Another Year’. Ik weet niet meer of het Songfestival toen ook al populair was onder de gays, want toen was ik écht nog heel jong. In het begin was het heel conservatief, vrouwen mochten geen broek dragen tijdens hun act, iedereen moest in z’n eigen taal zingen, in de eerste jaren deden er geen mensen van kleur mee… Ik denk dat naarmate het Songfestival losser werd, het ook steeds meer aansloeg bij de gays.”
GiGi: “Ik ga dit jaar misschien een podcast doen over het Songfestival. Dat heb ik een paar jaar geleden ook gedaan.”
DeeDee: “Ja, dat was enig!”
GiGi: “Hopelijk dit jaar weer.”
DeeDee: “Heb je dan ook een favoriet? Wat is je favoriete inzending aller tijden?”
GiGi: “Verka Serduchka, die Oekraïnse inzending van vijftien of zestien jaar geleden. Ook een soort dragqueen, met dat hysterische nummer waarbij ze steeds ‘Tanzen!!’ riep. Heerlijk!”
DeeDee: “Nou, doe mij maar Johnny Logan hoor. Kom meid, we gaan weer verder!”

Wil je meer ideeën hebben voor een korte pauze? Starbucks Chilled Coffee heeft enorm veel inspiratie om je 10 minuten pauze in te vullen.

Beeld: Roderik Rotting

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau