Billy Porter speelt niet alleen de hoofdrol in de biopic over James Baldwin, hij werkt ook mee aan het script – samen met Dan McCabe. De film is gebaseerd op James Baldwin: A Biography, het boek dat David Leeming in 1994 uitbracht. Leeming is emeritus professor Engels aan de Universiteit van Connecticut die meer dan 25 jaar assistent was van Baldwin en bovendien een goede vriend.

Oscar

Baldwin wordt alom beschouwd als een van de beste schrijvers aller tijden. Hij verkende thema’s als mannelijkheid, seksualiteit, ras, sociale klasse en politieke veranderingen zoals de homo- en burgerrechtenbeweging. In zijn boeken speleden voornamelijk homoseksuele en biseksuele Afro-Amerikaanse mannen de hoofdrol.

Baldwins meest geprezen en bekendste werken zijn Go Tell It on the Mountain, Notes of a Native Son, Another Country, The Fire Next Time, Giovanni’s Room en If Beale Street Could Talk. Die laatste werd verfilmd onder dezelfde naam en in 2018 bekroond met een Oscar.

Volgende generaties

In een statement zegt Billy Porter: “Als zwarte queer man met een relatief bewustzijn merk ik dat ik, zoals James Baldwin zei, ‘de hele tijd woedend ben’. Ik ben omdat James was. Ik sta op de schouders van James Baldwin en ben van plan om zijn nalatenschap door te geven aan volgende generaties.”

Allen Media Group Motion Pictures zal de biopic uitbrengen. Oprichter en CEO Byron Allen vult aan: “Wij zijn buitengewoon gepassioneerd om het fenomenale verhaal van James Baldwin met de wereld te delen. Het talent en de toewijding van Billy Porter en Dan McCabe om de nalatenschap en bijdragen van James Baldwin te vereeuwigen, zijn van onschatbare waarde en ongeëvenaard voor dit unieke en epische verhaal.”

Bewondering

Porter heeft op verschillende momenten in zijn carrière zijn bewondering uitgesproken voor Baldwin. Tijdens de Emmy Awards in 2019 bijvoorbeeld, toen hij de eerste homoseksuele zwarte man ooit was die een Emmy won in een leidende categorie voor zijn vertolking van Pray Tell in Pose.

Hij citeerde uit Baldwins essay They Can’t Turn Back uit 1970 in zijn bedankspeech, zoals je hieronder kunt zien.

Tony Award

Naast Pose speelde Porter onlangs de goede fee in Cinderella, een verfilming van het bekende sprookje over Assepoester. Verder won hij een Tony Award voor zijn rol als Lola in Kinky Boots. In 2022 maakte hij zijn regiedebuut met de romantische komedie Anything’s Possible, waarvoor hij veel lof kreeg vanwege de queer en trans representatie.