Vorige maand nam het Oegandese parlement een wet aan waarin het homoseksualiteit en transidentiteit strafbaar stelt. Zo kan de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd bij seks met iemand van hetzelfde geslacht.

Andere identiteit strafbaar

Het hebben van een andere identiteit dan cis-man of -vrouw wordt ook strafbaar. Ook verbiedt de wet het ‘promoten van seksualiteit’, zo kunnen mensen bij organisaties die zich bezighouden met lhbtq-rechten gevangenisstraffen tot 20 jaar krijgen.

Kim van Sparrentak, GroenLinks-Europarlementariër en covoorzitter van de lhbti-intergroup: “Het is nooit een misdaad om te zijn wie je bent en om van wie je houdt te houden. Wij hebben dat vandaag als Parlement benadrukt door te laten zien dat we staan voor het wereldwijd beschermen van de mensenrechten.”

Draconische wetgeving

Van Sparrentak vervolgt: “Wij zijn solidair met de lhbti-gemeenschap in Oeganda die momenteel keihard wordt geraakt door deze draconische wetgeving. We roepen de Oegandese president Museveni op om deze gruwelijke wet niet te bekrachtigen en vragende Europese Commissie om een strategie op te stellen om homoseksualiteit en transidentiteit overal ter wereld te decriminaliseren en aan de juiste kant van de geschiedenis te staan.”

Coverbeeld: iStock