winq diversity awards 2023

Winnaar Winq Community Award 2023: Alejandra Ortiz

Alejandra laat trans en queer vluchtelingen, migranten en asielzoekers schitteren

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

De Winq Community Award gaat naar schrijver en activist Alejandra Ortiz. Sinds zij in 2015 als vluchteling aankwam in Nederland, heeft ze zich, onder andere via community-initiatief Papaya Kuir, ingezet om de positie van trans en queer vluchtelingen, migranten en asielzoekers te versterken.

Met haar inspanningen voor trans en queer personen heeft Alejandra een duidelijke missie. “Als trans vrouw met een vluchtverleden word ik vaak gereduceerd tot slachtoffer. Ik wil laten zien dat wij zoveel meer zijn dan dat. We zijn mensen die van het leven houden, die barsten van het talent.”

voorgeborchte

Alejandra groeide op in Mexico, woonde jarenlang ongedocumenteerd in de VS, en vluchtte uiteindelijk naar Europa. “Sindsdien leef ik in een soort voorgeborchte. Ik ben hier nu bijna acht jaar en heb nog steeds geen verblijfsvergunning. Bij het behandelen van asielaanvragen legt de IND veel nadruk op het land van herkomst: Mexico wordt door hen veilig geacht. Nederland heeft internationaal een positief imago wat betreft lhbtq-rechten, daarom had ik verwacht meer begrip te krijgen voor mijn situatie. Ik dacht dat Europa beter op de hoogte was van het geweld en de marginalisatie waar trans en queer personen in Latijns-Amerika mee te maken krijgen.”

de waarheid

Midden in de coronapandemie schreef Alejandra een boek, De waarheid zal me bevrijden, dat vorig jaar verscheen bij uitgeverij Lebowski. “Mijn hele leven hebben anderen mijn bestaan bevraagd en beoordeeld. Eerst werd ik niet mannelijk genoeg bevonden, toen niet gay genoeg, later niet trans genoeg, niet vluchteling genoeg en vervolgens niet vrouw genoeg. Het schrijven was een helingsproces, maar ik deed het ook omdat ik wil dat er meer begrip komt voor trans personen en mensen met een vluchtverleden, twee identiteiten die elkaar in mijn leven kruisen. Over die twee groepen bestaan zoveel misverstanden. In mijn boek bied ik lezers een eerlijke blik op alles wat zich afspeelt in azc’s.”

“nederland heeft internationaal een positief imago wat betreft lhbtq-rechten, daarom had ik verwacht meer begrip te krijgen voor mijn situatie”

het t-huis

Vanaf het moment dat Alejandra in Nederland aankwam, heeft ze zich op allerlei manieren ingespannen om de positie van queer en trans migranten, asielzoekers en vluchtelingen te versterken. Zo is ze medeoprichter van het T-Huis. “Een veilige plek, een tweede thuis, waar biculturele trans personen terecht kunnen voor essentiële hulp met juridische en medische kwesties, maar ook voor alledaagse zaken: praten, koken, roddelen of dansen.”

papaya kuir

In 2020 richtte Alejandra met een aantal anderen Papaya Kuir op, een collectief voor en door trans en queer vluchtelingen, migranten en asielzoekers, hoofdzakelijk gericht op mensen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond. “Ons doel is drieledig: we bieden noodhulp in schrijnende situaties, protesteren tegen onrechtvaardigheid en last but not least organiseren we kunstprojecten en evenementen om de community aan te moedigen en te versterken. We zorgen zo voor werkgelegenheid en laten de wereld tegelijkertijd zien over hoeveel talent we beschikken. We bieden mensen een plek waar zij centraal staan.”

winq community award

De sterkste initiatieven voor het verbeteren van de levens van queer personen ontstaan meestal binnen de community zelf. Deze award is voor zo’n initiatief. Aan deze prijs verbindt Winq een geldbedrag van 1.000 euro

Beeld: Dario & Misja
Video: Roy Schepers en Emma Pot
Visagie: Mila de Jong en Bianca Fabrie

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Hivos, Hooghoudt, Mini, PwC en United Airlines.

Sponsors
Sponsors
Powered by Labrador CMS