Winq Diversity Awards 2023

Winnaar Winq Community Award 2023: Alejandra Ortiz

Alejandra laat trans en queer vluchtelingen, migranten en asielzoekers schitteren

10 mei 2023, Winq redactie, 3 minuten

De Winq Community Award gaat naar schrijver en activist Alejandra Ortiz. Sinds zij in 2015 als vluchteling aankwam in Nederland, heeft ze zich, onder andere via community-initiatief Papaya Kuir, ingezet om de positie van trans en queer vluchtelingen, migranten en asielzoekers te versterken.

Met haar inspanningen voor trans en queer personen heeft Alejandra een duidelijke missie. “Als trans vrouw met een vluchtverleden word ik vaak gereduceerd tot slachtoffer. Ik wil laten zien dat wij zoveel meer zijn dan dat. We zijn mensen die van het leven houden, die barsten van het talent.”

Voorgeborchte

Alejandra groeide op in Mexico, woonde jarenlang ongedocumenteerd in de VS, en vluchtte uiteindelijk naar Europa. “Sindsdien leef ik in een soort voorgeborchte. Ik ben hier nu bijna acht jaar en heb nog steeds geen verblijfsvergunning. Bij het behandelen van asielaanvragen legt de IND veel nadruk op het land van herkomst: Mexico wordt door hen veilig geacht. Nederland heeft internationaal een positief imago wat betreft lhbtq-rechten, daarom had ik verwacht meer begrip te krijgen voor mijn situatie. Ik dacht dat Europa beter op de hoogte was van het geweld en de marginalisatie waar trans en queer personen in Latijns-Amerika mee te maken krijgen.”

De waarheid

Midden in de coronapandemie schreef Alejandra een boek, De waarheid zal me bevrijden, dat vorig jaar verscheen bij uitgeverij Lebowski. “Mijn hele leven hebben anderen mijn bestaan bevraagd en beoordeeld. Eerst werd ik niet mannelijk genoeg bevonden, toen niet gay genoeg, later niet trans genoeg, niet vluchteling genoeg en vervolgens niet vrouw genoeg. Het schrijven was een helingsproces, maar ik deed het ook omdat ik wil dat er meer begrip komt voor trans personen en mensen met een vluchtverleden, twee identiteiten die elkaar in mijn leven kruisen. Over die twee groepen bestaan zoveel misverstanden. In mijn boek bied ik lezers een eerlijke blik op alles wat zich afspeelt in azc’s.”

“Nederland heeft internationaal een positief imago wat betreft lhbtq-rechten, daarom had ik verwacht meer begrip te krijgen voor mijn situatie”

Het T-huis

Vanaf het moment dat Alejandra in Nederland aankwam, heeft ze zich op allerlei manieren ingespannen om de positie van queer en trans migranten, asielzoekers en vluchtelingen te versterken. Zo is ze medeoprichter van het T-Huis. “Een veilige plek, een tweede thuis, waar biculturele trans personen terecht kunnen voor essentiële hulp met juridische en medische kwesties, maar ook voor alledaagse zaken: praten, koken, roddelen of dansen.”

Papaya Kuir

In 2020 richtte Alejandra met een aantal anderen Papaya Kuir op, een collectief voor en door trans en queer vluchtelingen, migranten en asielzoekers, hoofdzakelijk gericht op mensen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond. “Ons doel is drieledig: we bieden noodhulp in schrijnende situaties, protesteren tegen onrechtvaardigheid en last but not least organiseren we kunstprojecten en evenementen om de community aan te moedigen en te versterken. We zorgen zo voor werkgelegenheid en laten de wereld tegelijkertijd zien over hoeveel talent we beschikken. We bieden mensen een plek waar zij centraal staan.”

Winq Community Award

De sterkste initiatieven voor het verbeteren van de levens van queer personen ontstaan meestal binnen de community zelf. Deze award is voor zo’n initiatief. Aan deze prijs verbindt Winq een geldbedrag van 1.000 euro

Beeld: Dario & Misja
Video: Roy Schepers en Emma Pot
Visagie: Mila de Jong en Bianca Fabrie

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Hivos, Hooghoudt, Mini, PwC en United Airlines.

Sponsors
Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Winq Diversity Awards

Dit waren de Winq Diversity Awards 2023

Winq Diversity Awards 2023: dit zijn de winnaars

Winnaar Winq Inspiration Award 2023: Lotte van Eijk & Deen Groothuizen

Winnaar Hivos International Activist Award: 2023 Gracie Brendah Nanyunja

Winnaar Winq Ally Award 2023: Arjen Lubach

Winnaar Winq Media Award 2023: Raven van Dorst

Winnaar Winq Culture Award 2023: Pete Wu & Char Li Chung

Kom vanavond naar de Winq Diversity Awards!

Dit waren de Winq Diversity Awards 2022

Winq Diversity Awards 2022: dit zijn de winnaars

Winnaar Winq Media Award 2022: De Schaduwspits

Winnaar Winq Inspiration Award 2022: Thorn & Mandy

Winnaar Winq Culture Award 2022: Splinter Chabot

Winnaar Winq Ally Award 2022: Sylvana Simons

Winq Diversity Awards 2021: dit was de show

Winq Diversity Awards 2021: dit zijn de winnaars

Winnaar Winq Ally Award 2021: Tim Hofman

Winnaar Winq Inspiration Award 2021: Naomie Pieter

Winnaar Winq Lifetime Achievement Award 2021: Vera Bergkamp

Winnaar Winq Community Award 2021: Colored Qollective

Winnaar Winq Media Award 2021: Nicolaas Veul

Winnaar Winq Culture Award 2021: ANNE+

Winnaar Winq Workplace Award 2021: KPN Pride

Kijk hier de Winq Diversity Awards 2021 terug

Dit waren de Winq Diversity Awards 2020

Dit zijn de winnaars van de Winq Diversity Awards 2020

Dit zijn de winnaars van de Winq Diversity Awards 2019

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau