Reizen

5 x Friendly Malta

Incl. EuroPride in september!

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Op het meest queerfriendly eiland in de Middellandse zee, bivakkeert in september tien dagen lang de EuroPride. Het land, waar maar liefst driehonderd dagen per jaar de zon schijnt, rekent op duizenden regenboogbezoekers. Als het eiland maar niet zinkt onder het gewicht van al die glitter.

1) MDINA
Uitzicht over het eiland

Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta, ligt in het midden van het eiland en is geheel ommuurd. In het stadje uit de middeleeuwen wonen nog maar zo’n vierhonderd mensen die zich het hele jaar omringd zien door toeristen. Niet voor niets: Mdina is een indrukwekkend, historisch landmark, dat op een plateau van 225 meter hoog ligt. Vanuit de Fontanella Tea Garden, heb je een majestueus uitzicht en kun je met gemak tot aan de oost- en de westkust kijken. Het lijkt alsof je die afstand ook zou kunnen lopen, maar ervaring leert dat dit een trick of the eye is. De plek waar nu Mdina te vinden is, werd vierduizend jaar voor Christus al door de Romeinen bewoond. De straten en gebouwen zijn nu vooral middeleeuws en bepalend voor het culturele erfgoed van Malta.

2) Mensenrechten
Winnaar bij ILGA

Ook in 2022 prijkt Malta weer fier bovenaan de Europese Rainbow Index van ILGA. Met 92 punten. Op bijna alle punten die voor deze index worden onderzocht, scoort Malta goed. Alleen bij bloeddonatie en op het gebied van intersekse blijft het wat achter. Ter vergelijking: Nederland scoort 56 punten en Turkije noteert slechts vier puntjes. Dat Malta een vrijhaven is voor queers, dateert misschien wel uit 2014, toen Marie- Louise Coleiro Preca van de Arbeiderspartij, aantrad als president van het land. Vanaf dat moment werden er flink wat progressieve wetsvoorstellen ingediend, van burgerlijke unies tot gelijke adoptierechten voor paren van hetzelfde geslacht. Tien jaar eerder werd Malta een onderdeel van de EU – “Het eiland was voor dat moment in zichzelf gekeerd maar door de toename van het toerisme en het internationale verkeer, heeft Malta zich in korte tijd sterk ontwikkeld; aldus Boris Dittrich, toen hij nog werkzaam was bij Human Rights Watch.

Schilderij ‘De Onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio.
‘De Onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio.

3) Caravaggio
De vrije kerk

In St. Johns-kathedraal in de hoofdstad Valletta is ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio te bewonderen. In de zeventiende eeuw werd dit werk in opdracht van de kathedraal gemaakt en het hangt er nog steeds – het schilderij heeft zelfs een eigen vleugel gekregen, die een paar jaar geleden is geopend. 98 procent van de bevolking ziet zichzelf als katholiek – eigenlijk voelen de Maltezers zich Italiaans en op iedere straathoek staat een kerk, kathedraal of minstens een beeld van een lijdende Jezus of Maria op een sokkel. Maar aartsbisschop Charles Scicluna van Malta is een vrijdenkende man. Een paar jaar geleden publiceerde een conservatieve katholieke groep een pamflet waarin het huwelijk voor paren van gelijk geslacht werd afgedaan als geen écht huwelijk. Scicluna sprong in de bres, distantieerde zich ervan en verwierp het pamflet als ‘propaganda’. Ook zou hij gezegd hebben dat sommige principes belangrijker zijn dan het opvolgen van orders en hij refereerde daarbij opnieuw aan het huwelijk voor partners van gelijk geslacht. De christelijke lhbtqgroep Drachma spande een regenboogvlag over het altaar om op te roepen tot het einde van homofobie en dat vond Scicluna allemaal prima.

Blauwe zee
Ramla Bay, Gozo.

4) Gozo & Comino
Nog meer eilandjes

Ten noorden en op 45 minuten varen van Malta ligt het eiland Gozo, in oppervlakte is het ongeveer een derde van Malta, met Victoria als hoofdstad. Eigenlijk is Victoria eerder een dorpje dan een metropool; je gaat naar Gozo voor de rust, de zoutpannen en de grotten die het eiland rijk is. Op 9 september is er op Gozo een heuse Pride Walk en een Pride-concert. Tussen Malta en Gozo ligt een nóg kleiner eilandje: Comino. De Blue Lagoon ligt in het westen van Comino en is de belangrijkste trekpleister van het eiland. De beschutte baai beschikt over kristalhelder, warm water en een witte zandbodem; heel geschikt voor snorkelen en duiken.

Regenboogbank in Malta
Europride Malta.

5) EuroPride
De moeder van queer Europa

Van 7 t/m 17 september wordt het eiland Malta in de Middellandse Zee overwoekerd door mannen, vrouwen, non-binaire en trans personen. Tien dagen lang bezoeken duizenden queers het eeuwenoude eiland. En de organisatie van EuroPride Valletta – de hoofdstad van Malta – is hierop voorbereid. Er zijn maar liefst vijf tentoonstellingen, er is een hedendaags circus, een mensenrechtenconferentie, allerhande dans- en muziek en een burlesk feestje. Ongetwijfeld zijn er meer feestjes, maar dit is wat er nu bekend is. Ook aangekondigd zijn het filmfestival en ‘Pride at the Harbour’. Wat voor spannends we in die haven kunnen gaan beleven, blijft nog even een verrassing.

Meer informatie: visitmalta.com

Powered by Labrador CMS