5 vragen aan...

Florian Myjer: “Liefde is voor mij een beter alternatief dan religie”

Over Brideshead Revisited

Leestijd: < 1 min

Theatermaker en acteur Florian Myjer katapulteert samen met acteur Abke Haring de Engelse literatuurklassieker Brideshead Revisited de eenentwintigste eeuw in. Dit wordt de derde voorstelling van Florian als lid van theatergroep De Warme Winkel. 

Zijn eerdere voorstellingen Lady Chatterley's Lover (2021) en Mann Mann Mann (2022) werden goed ontvangen. In Brideshead Revisited wordt Charles verliefd op zowel Julia als haar broer Sebastian - die behoren tot een rijke, illustere familie. Charles is van meer povere komaf en laaft zich een zomer lang ongebreideld aan de geneugten van het Goede Leven. 

1) Vorig jaar is De Warme Winkel verhuisd naar theaterbroedplaats De Sloot. Bevalt het?

“We hadden al lang de wens om een plek te hebben waar we kantoor konden houden en repeteren, en die we konden delen met andere theatermakers. Een culturele ontmoetingsplek waar uiteenlopende makers elkaar in de gangen ontmoeten en inspireren. De Sloot zijn we begonnen met theatercollectief BOG., maar intussen werken er ruim twintig theatergroepen en theatermakers. Er heerst een toneelschool-vibe en wij hebben er onze eigen studio waar we kunnen repeteren. Wij spelen Brideshead Revisited ook in De Sloot, in de grote zaal. Ik vind het heerlijk dat we lekker kunnen uitpakken met decors; ook omdat we niet hoeven te toeren. De Sloot is vlakbij station Amsterdam Sloterdijk, niet bepaald in het centrum, maar ik weet zeker dat mensen de weg erheen gaan vinden. Mede omdat er een vegan restaurant bij zit waar je doordeweeks 4,50 euro betaalt voor twee gangen en in het weekend zeven gangen krijgt voor een tarief dat je zelf mag bepalen.” 

2) In 2021 maakte je Lady Chatterley's Lover. Hoe kijk je hierop terug?

“Seksualiteit was belangrijk in die voorstelling. Homoseksualiteit speelt altijd een rol in mijn werk, maar juist in Lady Chatterley’s Lover wilde ik het er heel concreet over hebben, en dan met name over representatie. Want wat is nou échte representatie? In mijn jonge jaren was je als homoman in films de slechterik, je pleegde zelfmoord of je moest voor de grap zorgen. Wat doet het met je om zo op te groeien? Ik denk dat dit vaak zorgt voor eenzaamheid. In de geschiedschrijving zie je weinig queer representatie, maar wij waren er altijd al. En wat denk je van lesbische representatie? Die bestaat vaak niet eens. Dat is misogynie, vrouwenhaat. Het is de angst voor het vrouwelijke. En dat is nog steeds onverminderd aanwezig. Dat debat wil ik op scherp stellen.” 

3) Brideshead Revisited heeft een cultstatus bij zowel queers als conservatievelingen.

“Dat is een mooie paradox. Decennia geleden was er weinig representatie voor lhbtq-mensen dus dit was een welkome kruimel. Voor de schrijver van het boek, Evelyn Waugh, was Brideshead Revisited autobiografisch: in Oxford heeft hij twee relaties met mannen gehad en de rol van Sebastian is op hun beiden gebaseerd. Maar verder was Waugh wel aartsconservatief hoor. En elitair. Het staat vol met verheerlijking van het oude Engeland, met zijn landhuizen en zijn conservatieve cultuur.”

4) In het boek speelt katholicisme een grote rol. Komt dat ook terug? 

“Toen ik jonger was, las ik het boek als een coming-of-ageverhaal. Het gaat over jezelf ontdekken en over het vinden van de liefde. Maar nu ik iets ouder ben, vind ik dat het meer gaat over drie cynische, depressieve mensen. In het boek is God de uitweg uit hun ellende. Zo gaat er eentje naar het klooster, de ander offert de liefde van haar leven op voor Gods genade en bij de derde raakt alles in het leven, de hoop, de verwachtingen, kwijt – behalve zijn geloof. Voor mij gaat het eerder over heling en zingeving. Liefde is voor mij een beter alternatief dan religie, daar zit voor mij de heling.”

5) In het verhaal wordt Charles verliefd op zowel Julia als Sebastian, wie speel jij?

“Net als in Lady Chatterley's Lover en mijn andere werk is de spelerslaag duidelijk aanwezig. Abke Haring en ik zijn onszelf op het podium. Zo kunnen we gemakkelijk switchen en wordt de rolverdeling best fluïde. Zonder dat dit ten koste gaat van het verhaal.”

Brideshead Revisited: van 5 juni t/m 1 juli 2023 tijdens Holland Festival in theaterbroedplaats De Sloot. Kaartjes: hollandfestival.nl

Beeld: Lonneke van der Palen

Powered by Labrador CMS