Oeganda krijgt strengste anti-homowet ter wereld: Nederland draait geldkraan dicht

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

De Oegandese president Museveni heeft maandag een strikte anti-lhbtq-wet ondertekend, waarmee het land de strengste anti-homowetgeving ter wereld heeft ingevoerd. Er staan zware straffen op ‘homoseksuele activiteiten’ en op het gedogen daarvan.

Het parlement had de wet al aangenomen in maart, maar op verzoek van president Museveni zijn enkele wijzigingen aangebracht. De president wilde enkele scherpe kantjes van de wet afslijpen, maar dat is niet echt gelukt.

Meldplicht

Zo staat op het ‘promoten’ van homoseksualiteit vanaf nu twintig jaar gevangenisstraf. Voor het verhuren van een woonruimte waar homoseksuele activiteiten plaatsvinden, kan iemand voor zeven jaar gevangen worden genomen.

Een van de wijzigingen die Museveni wenste, betrof de plicht om homoseksuele activiteiten te melden bij de overheid. Dat is nu afgezwakt en geldt alleen in geval van betrokkenheid van kinderen. Wie zo’n geval kent maar dit niet meldt, kan vijf jaar gevangenis krijgen of een boete van 2.500 euro voor ‘plichtsverzuim’.

Doodstraf

De doodstraf blijft gehandhaafd in de wet. Een rechter kan die opleggen voor homoseksualiteit wanneer ‘de dader’ hiv-positief is of ‘het slachtoffer’ minderjarig. Museveni had ook gevraagd of lhbtq’s ‘rehabilitatie’ konden krijgen nadat ze ‘genezen’ zijn, maar daarover is in de wet nu niets terug te vinden.

De Verenigde Staten, Verenigde Naties en de Europese Unie hebben felle kritiek geuit op de nieuwe wetgeving. Ook binnen Oeganda is er kritiek op de wet. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat met de nieuwe regel het opkomen voor rechten van lhbtq’s kan worden gecriminaliseerd. Dat activisme kan namelijk worden bestempeld als het ‘promoten’ van homoseksualiteit.

Geldkraan dicht

Minister Liesje Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking noemt het ‘vreselijk dat Oeganda definitief kiest voor extreme anti-lhbtq+-wetgeving’. Deze stap heeft gevolgen voor de hulp die Nederland aan Oeganda biedt. Het programma ter ondersteuning van rechtshandhaving wordt gestopt. Zo wordt voorkomen dat Nederlands geld gebruikt kan worden om Oegandese homoseksuelen te vervolgen.

Met het Justice La wand Order Sector-programma was de komende jaren 25 miljoen euro gemoeid. Dat geld houdt Schreinemacher nu op zak. “We blijven intussen de bescherming van de lhbtq+-gemeenschap actief steunen”, zegt de VVD-minister.

Bron: de Volkskrant / het Parool /Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS