Interview

Noah: “Ik wil met mijn content controversieel zijn en écht verandering teweeg­brengen”

Contentcreators over TikTok

17 juli 2023, Martijn Tulp, 2 minuten

Entertainmentplatform TikTok is allang niet meer alleen voor tieners en suffe dansjes. Deze drie queer contentcreators vertellen wat TikTok ze brengt en wat ze drijft om zichzelf te laten zien. Noah (21) heeft meer dan 27.000 volgers.

“Ik zit sinds 2019 op TikTok. In het begin was ik vooral activistisch en maakte ik veel content over pride en Black Lives Matter. Daar kreeg ik soms nare reacties op, er werd veel op mijn homoseksualiteit gehamerd. Vroeger reageerde ik op iedereen: ik ben niet op m’n mondje gevallen. Tegenwoordig houd ik me daar niet echt meer mee bezig. Ik denk nu: I don’t care, dus waarom boeit het jou wel? 

Toen ik een keer een flink aantal boeken bestelde, maakte ik daar een filmpje over, en dat blies helemaal op. Dat zorgde ervoor dat ik ook veel ben gaan posten over de booktok-trend. Veel van mijn content gaat over doen wat je leuk vindt, diversiteit, en boeken. 

Ik raad altijd de queer boeken van Simon James Green aan, mijn favoriete Britse auteur. Het allereerste boek dat ik op m’n vijftiende las, is door hem geschreven. Het heette Noah Can’t Even en zorgde bij mij voor zelfacceptatie. Daarom vind ik het belangrijk om content over queer boeken te maken.

Noah jetweedevader TikTok

Er zijn niet zoveel jongens die dat doen, daarnaast ben ik queer en van kleur. Dat zijn een hoop vinkjes waar uitgevers warm voor lopen, dus soms doe ik samenwerkingen met hen. 

Ik heb ADHD, dus ik heb niet altijd door dat ik al úren op TikTok aan het scrollen ben. Tegenwoordig gebruik ik een app die me helpt om niet té lang op TikTok te blijven hangen. Ik heb het gevoel dat ik helemaal mezelf kan zijn in m’n video’s en ik vind het leuk om te laten zien wie ik ben. Ik zie TikTok als een mooi opstapje om mezelf verder te ontwikkelen, zowel in de boekenwereld als de mediawereld. Het is mooi meegenomen als ik met mijn content controversieel kan zijn en écht verandering teweeg kan brengen.”

Beeld: Isabell Janssen

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - #Queertok

Glenn: “Ik vind het bijzonder dat je mensen via social media kunt inspireren”

Dilayra: “Sommige mensen zeggen dat ze door mij weer zijn gaan lezen”

“Ik heb het geluk dat ik een van de eerste Nederlandse queens op TikTok ben”

“Achteraf gezien had ik mijn coming-out op TikTok veel eerder kunnen doen”

“Ik wil m’n platform gebruiken om anderen te inspireren”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau